Pasiunea unui om ţine în viaţă cinematograful din Hunedoara. Traian Ilincari, administratorul instituţiei se luptă cu timpul şi concurenţa pe care televiziunea o face ecranului şi DVD-ul peliculei de film. Clădirea ponosită de pe Bulevardul Dacia, din Hunedoara, abia mai aminteşte localnicilor de gloria de altădată a cinematografului „Flacăra”. Acoperişul imobilului s-a deteriorat şi când plouă, din tavanul holului se mai desprinde câte o bucăţică de tencuială. Reclama de la intrare nu mai are strălucire, acoperită de praful celor 32 de ani care au trecut de la deschiderea cinematografului. Uşile mari, de sticlă, care cândva erau neîncăpătoare pentru miile de hunedoreni care se îngrămădeau să ajungă la film, acum stau cel mai des închise. Se sprijină de ele băieţii de cartier, care stau la o bere sau o ţigară pe treptele cinematografului. Eforturile administratorului Traian Ilincari şi curiozitatea unor adolescenţi pentru care mersul la film este o plăcere desuetă, dar care sunt curioşi să-şi vadă eroii preferaţi şi pe ecran mare, fac ca Flacăra să nu se „stingă”.
Amintiri din perioada de glorie
Traian Ilincari, coordonatorul Centrului Naţional „România Film” în judeţul Hunedoara şi administratorul celor două cinematografe rămase funcţionale în judeţ: cinematografele „Flacăra” şi „Patria”, îşi aminteşte cu nostalgie de deschiderea cinematografului „Flacăra”. „La <> i-au dat drumul în ’78. Era o clădire nouă, drăguţă, tot timpul plină de spectatori. Eram 15 angajaţi şi abia făceam faţă la câţi oameni veneau; câte 3000 pe zi când aveam filme bune ” povesteşte Ilincari. Cinematograful era pe atunci una dintre principalele distracţii ale oamenilor. Era un loc de întâlnire cu cunoscuţii şi de relaxare. În anii ’80 cele mai căutate erau filmele indiene şi cele de capă şi spadă, în care juca Alain Delon. Când rula la „Flacăra” un astfel de film, se făcea coadă de la casa de bilete până la şosea.
Spectacolul de la ora 18:00
Administratorul cinematografului îşi aminteşte cu cel mai mare drag de spectacolele de la ora 18:00: „Spectacolul de la ora 18:00 era cel mai important din zi. Oamenii veneau la cinema chiar ca la un spectacol. Veneau persoane de 35 – 40 de ani, la costum, aranjate capentru un eveniment. Acesta era momentul lor de relaxare după o zi de muncă. De multe ori veneau atât de mulţi la spectacolul de după-masă, încât cele 400 de scaune nu erau suficiente şi stăteau în picioare încă pe atâţia. Nu conta ce reuşeau să vadă. Important era că atunci când se termina filmul, ieşeau şi ei de la <> ” rememorează bărbatul epoca de aur a cinematografului hunedorean.
2 spectatori în sala de 400 de locuri
Dacă înainte cinematograful se dovedea neîncăpător pentru mulţimile de spectatori, acum Traian Ilincari dă drumul la film şi pentru 2 oameni. „Nu e profitabil, dar e vorba de respectul faţă de spectator. Omul a bătut drumul până la cinema, ştiind şi care sunt condiţiile. Cum să îl întorc din drum?” spune administratorul. El a observat că declinul cinematografiei a început imediat după ’90. Primul „inamic” al peliculei a fost aparatul video. O altă „lovitură” a venit din partea internetului, dar Ilincari consideră că un film văzut acasă nu se poate compara cu unul văzut în sala de cinema. „E o senzaţie nemaipomenită să vezi un film cu încă vreo 500 de suflete în sală. Unul plânge într-un fel, altul în altul. Unul tresare, altul râde. Orice secvenţă are alt farmec la cinema” este de părere hunedoreanul care a lucrat o viaţă întreagă în cinematografe. În ciuda problemelor cu care se confruntă, administratorul inimos susţine ce „cinematografia nu o să moară”. „Până mă pensionez eu, Flacăra nu se închide!” afirmă el hotărât. Omul consideră că principalul motiv care îi ţine pe hunedoreni departe de casa de bilete îl constituie condiţiile proste din sală. „Dacă s-ar lucra puţin la confort şi la calitatea imaginii şi a sunetului, mulţi oameni ar redescoperi plăcerea de a veni la film. Dar aşa, iarna, de exemplu, îngheţi de frig pe scaune” adaugă el.
Promisiuni de renovare
În luna martie, cinematograful Flacăra a primit vizita directorului de la Centrului Naţional „România Film” şi a primarului Hunedoarei, care după ce au inspectat locul au promis că în vara aceasta cinematograful va fi renovat. „Chiar dacă nu am mai primit niciun semn de la nimeni, eu sper că se vor ţine de cuvânt şi că <> va fi modernizată măcar puţin. Nici nu vreau să mă gândesc că mă va prinde o nouă iarnă cu acoperişul aşa ” mărturiseşte Traian Ilincari.
Doriana Matei
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu