Cazacu aruncă praf în ochii brădenilor
Soarta Muzeului Aurului din Brad este în mâna Ministerului Culturii, cu toate acestea, primarul Florin Cazacu nu a purtat discuţii pe această temă cu ministrul Kelemen Hunor. Surse din minister susţin că primarul din Brad a solicitat sprijin pentru un aviz în vederea înfiinţării unui nou muzeu. Toate acţiunile electorale ale primarului Florin Cazacu, legate de salvarea Muzeului Aurului sunt praf în ochii brădenilor. Cazacu a avut o întâlnire cu ministrul Culturii, aflat în judeţul Hunedoara, dar nu a lămurit implicarea ministerului în recuperarea clădirii care adăpostea Muzeul Aurului. Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Cultural Naţional nu şi-a exercitat dreptul de preempţiune faţă de clădirea Muzeului Aurului din Brad, cu toate că aceasta nu ar fi putut fi înstrăinată fără acordul acestuia.
Un misterios drept de preempţiune
Conform legii, o clădire de patrimoniu nu poate fi înstrăinată de proprietar decât dacă acesta face în prealabil o ofertă de vânzare către Ministerul Culturii. Dacă ministerul refuză să achiziţioneze imobilul, proprietarul trebuie să facă o ofertă către administraţia publică locală. Proprietarul poate să scoată imobilul la vânzare pe piaţa liberă doar dacă şi municipalitatea refuză să o cumpere. În cazul Muzeului Aurului, firma lichidatoare a Bradmin a vândut clădirea fără să întrebe Ministerul Culturii, dacă doreşte să o cumpere. În aceste condiţii, ministerul poate oricând să ceară în instanţă anularea contractului de vânzare-cumpărare pentru nerespectarea dreptului de preempţiune şi să cumpere la preţul evaluat (circa un miliard de lei vechi), clădirea. Cu toate acestea în mulţimea de procese, având ca obiect Muzeul Aurului, care stau pe rolul instanţelor, Ministerul Culturii nu are niciun fel de implicare.
Interese de partid mai presus de voinţa brădenilor
În momentul vânzării clădirii Muzeului Aurului din Brad, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, Culte şi Patrimoniu a fost social-democratul, Ciprian Roman, numit în funcţie de către primarul municipiului Brad şi totodată liderul judeţean al PSD, Florin Cazacu. De asemenea şi compania Minvest, un alt actor în „telenovela” Muzeul Aurului, era controlată tot de PSD. În aceste condiţii, Direcţia de Cultură nu a mişcat niciun deget pentru valorificarea dreptului de preempţiune, pentru că interesele PSD erau ca Muzeul să rămână la Minvest. Atâta doar că pasivitatea Direcţiei Judeţene de Cultură ar putea să pună în pericol acţiunile de reziliere a contractului prin care a fost vândut Muzeul Aurului.
Înţelegerea din târg...
Epopeea Muzeului Aurului începe în iunie 2008 când Filiala BRADMIN SA a solicitat Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Hunedoara aprobarea în vederea valorificării clădirii Muzeul Aurului din Brad, aflat sub sechestru. În urma raportului de evaluare s-a stabilit valoarea de vânzare a imobilului la suma de 90.000 lei. Clădirea a fost vândută către CNCAF MINVEST SA DEVA – FILIALA SERVICII PUBLICE SRL, pentru suma de 90.050 lei, fără notificarea Ministerului Culturii în vederea acordării acestuia a dreptului de preempţiune referitor la cumpărarea Muzeului. De asemenea, în momentul vânzării nu a fost încheiat un contract în formă autentică, aşa cum cere legea pentru transferul dreptului de proprietate asupra imobilelor.
Vânzare cu „binecuvântarea” Primăriei Brad
La scurt timp Filiala BRADMIN a intrat în procedura de insolvenţă şi s-a numit un lichidator judiciar, firma IT MANAGEMENT ADVISORS SPRL – Filiala Deva. Aceasta a preluat bunurile Filialei BRADMIN în urma unui proces-verbal, document care nu conţine clădirea „Muzeului Aurului”. În august 2009 societatea lichidatoare a scos la licitaţie clădirea „Muzeul Aurului Brad” pentru preţul de 100.000 lei fără TVA. Trebuie menţionat că în momentul vânzării firma lichidatoare nu făcuse o ofertă de vânzare către Ministerul Culturii, aşa cum cerea legea dar avea o adresă de la Primăria Brad prin care era înştiinţată că poate să vândă imobilul şi că vânzarea iniţială, între BRADMIN şi CNCAF MINVEST SA DEVA nu era legală. În urma licitaţiei imobilul a fost adjudecat de către CENTRUL ORTODOX „FILOCALIA”, singurul participant la această licitaţie. În baza actului de adjudecare, plata pentru imobil urma să fie achitată în rate în decursul unui an cu excepţia sumei de 10.000 lei plătită cu titlu de avans. În mod evident, tranzacția a fost încheiată la un preț subevaluat, având în vedere investiţiile efectuate între timp la clădire.
Reabilitare pe bani de la Guvern
Fără să întabuleze imobilul, în mod inexplicabil, CNCAF MINVEST SA DEVA a demarat un amplu proces de reabilitare a clădirii muzeului. Lucrările sau derulat prin intermediul CONVERSMIN SA cu fonduri din bugetul de închidere şi ecologizare a fostelor perimetre miniere. Ulterior CNCAF MINVEST SA DEVA a înaintat o acţiune la Judecătoria Brad, pentru obţinerea unei hotărâri care să ţină loc de contract de vânzare – cumpărare, în vederea întabulării dreptului de proprietate asupra clădirii şi îndeplinirii condiţiilor cerute de lege pentru publicitatea imobiliară. Procesul a avut un prim termen în noiembrie 2009.
Mai multe procese, nici un rezultat
De la Judecătoria Brad, dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Hunedoara, fiind conexat la dosarul de faliment al Filialei BRADMIN, urmând ca judecătorul sindic să fie cel care se pronunță asupra cererii formulate de SC FILIALA SERVICII PUBLICE SRL. În actele depuse la dosar se arată că imobilul muzeului nu a fost niciodată preluat de către lichidator de la Filiala BRADMIN SA, nu era liber de sarcini, existând înscrise în Cartea Funciară interdicţii de înstrăinare şi nu au fost respectate condiţiile legale de publicitate în materie de licitaţii. Filiala SC SERVICII PUBLICE SRL, Consiliul Local Brad şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara au cerut schimbarea lichidatorului şi au atacat actul de adjudecare a imobilului, solicitând anularea lui. Judecarea acestor cereri a fost suspendată însă de către judecătorul sindic, până la soluţionarea unui dosar penal pe numele lichidatorului aflat în cercetare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara. Acest dosar penal în care sunt cercetate aspecte referitoare la vânzarea de către firma IT MANAGEMENT ADVISORS SPRL – Filiala Deva a clădirii Muzeului Aurului către Centrul Ortodox Filocalia a fost la rândul său conexat la un alt dosar aflat la DNA Alba Iulia. În luna decembrie 2009 filiala SC SERVICII PUBLICE SRL a depus o cerere de recuzare a judecătorului sindic pentru antepronunțare, dar cererea de recuzare a fost respinsă. În acelaşi timp, judecarea cererilor depuse pentru schimbarea lichidatorului este suspendată până la soluționarea de către Curtea Constituțională a unei excepții de neconstituționalitate invocată de către acesta. La sfârşitul lunii aprilie, la Curtea de Apel Alba Iulia ar fi trebuit să se pronunţe sentinţa la recursurile privind cererile de anulare a licitației și a actului de adjudecare a clădirii muzeului, dar s-a dat un nou termen. Devine evident în acest moment că iţele acestei afaceri imobiliare se încurcă şi mai mult, iar principalul „actor” care ar putea interveni pentru descurcarea lor, Ministerul Culturii, nu este informat despre situaţia exactă a imobilului. Cui folosesc acţiunile populiste şi apele tulburi în care îşi ascunde primarul Cazacu adevăratele intenţii referitoare la Muzeul Aurului, nu vor şti niciodată brădenii.
Alexandru Avram
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu