miercuri, 24 martie 2010

Povestea pavelelor e rescrisă cu bani europeni

Schimbarea pavelelor şi a bordurilor, un sport naţional care a făcut carieră la DNA, revine în actualitatea deveană pe banii Comunităţii Europene. Piaţa Victoriei din Deva va fi transformată, în această vară, într-un adevărat şantier. Şi asta nu din cauza lucrărilor ISPA, cu care ne-am obişnuit deja, ci pentru că edilii municipalităţii doresc modernizarea zonei.

Actualele pavaje din Piaţa Victoriei nu mai sunt bune (viceprimarul Costa: „Sunt sparte”) şi trebuie înlocuite cu altele noi şi mai frumoase. Spaţiile verzi nu mai sunt verzi, iar aglomeraţia rutieră dintre Casa de Cultură şi Poşta Veche trebuie, cumva, limitată. Asta spun reprezentanţii municipalităţii, împreună cu consilierii locali, care au aprobat, ieri, proiectul de hotărâre privind modernizarea zonei centrale a Devei. „Vom reabilita întreaga zonă centrală a Devei. Vom înlocui pavajele din faţa Casei de Cultură, vom estetiza zonele verzii, pe care le vom proteja cu garduri metalice. Sensul de mers de la Piaţa Victoriei înspre Piaţa Unirii va fi transformat în sens unic”, a declarat viceprimarul Devei, Cosmin Costa. Şi asta nu e tot. Primarul Mircia Muntean a afirmat că doreşte şi trasarea unor parcări „în spic” pe această porţiune, iar cele trei benzi de circulaţie rămase vor fi transformate în două. Toate acestea vor fi realizate prin fonduri europene, iar lucrările se ridică la circa 14.000 de euro.

„Big Brother” e peste tot 
Un alt proiect aprobat de consilierii locali este supravegherea întregului oraş cu camere video. Mai exact, aceste surogate ale celebrului „Big brother” vor fi amplasate în toate cartierele Devei, în special în zonele aglomerate şi cu risc crescut de infracţionalitate. Vor fi monitorizate video zonele centrale, parcurile, bisericile, terasele, spaţiile de joacă pentru copii, toate acele locuri pe care edilii locali, dar şi poliţiştii, le consideră tentante pentru infractori. „Monitorizarea se va face de către Poliţie, astfel încât ei vor putea să intervină mult mai repede în cazul unei infracţiuni deoarece vor putea observa în orice moment ce se întâmplă într-o anumită zonă”, a mai adăugat Cosmin Costa.


Camerele video se mişcă precum ochiul mortului 
Proiectul noilor camere video vine la trei ani de la amplasarea altor astfel de aparate în zona Pieţei Unirii şi pe hotelul din zona Lido. Dacă acea cameră, care a fost amplasată pe hotel, a avut rolul de supraveghere a drumarilor care efectuau lucrările la sensul giratoriu din zonă, celelalte camere au cam închis ochiul vigilent şi nu au prea funcţionat. Deşi scopul lor a fost acela de a-i prinde pe eventualii infractori, camerele au avut un rol pur decorativ. Lucru de altfel recunoscut şi de poliţiştii comunitari care, în urmă cu aproximativ trei săptămâni declarau că: „Nu am reuşit să prindem niciun infractor cu aceste camere. Tot ce am reuşit să facem a fost să supraveghem traficul” (Cornel Guţu, directorul adjunct al Poliţiei Comunitare Deva).

Administratorul pieţei e chemat la raport 
Şi pentru ca primăvara să nu fie deloc liniştită pentru administraţia locală şi nici pentru comercianţi, reprezentanţii Primăriei s-au gândit să-l cheme la raport pe administratorul pieţei agroalimentare. Motivul: produsele nealimentare se vând lângă cele alimentare. Deşi situaţia este aşa încă de la deschiderea pieţei, edilii locali au considerat că, după doi ani, e momentul să facă ordine. „Nu mi se pare normal ca tarabele cu ojă, lenjerie intimă, elastice de păr şi alte astfel de obiecte să fie amplasate chiar lângă cele cu legume şifructe. Vreau să văd de ce s-a ajuns în situaţia asta şi cum poate fi remediată. Comercianţii de produse nealimentare pot închiria spaţiile de la etajul întâi al pieţei ”, a declarat viceprimarul Cosmin Costa.
          Până toate aceste proiecte se vor pune în practică, devenilor nu le rămâne decât să profite de actuala zonă centrală a oraşului şi să iasă la plimbare, dar şi să-şi facă cumpărăturile într-o atmosferă calmă. Un singur lucru au omis reprezentanţii municipalităţii să spună: când vor fi şi finalizate toate aceste proiecte.


Andreea Lazăr

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu