miercuri, 24 martie 2010

24 martie - Ziua Mondială de lupta împotriva Tuberculozei

          În fiecare an, la 24 martie este marcată, în întreaga lume, Ziua Mondială a luptei împotriva Tuberculozei. Această zi este destinată a solicita atenţia publică asupra faptului că tuberculoza rămâne o problemă epidemiologică aproape în întreaga lume, producând moartea multor milioane de oameni anual, mai ales în lumea a treia.
          24 martie comemorează ziua în care, în 1882, doctorul Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională cu descoperirea sa: bacilul care îi poartă numele şi care produce tuberculoza. Sloganul pentru 2010 este: „Împotriva tuberculozei! Mai mult, mai bine, mai repede!” Potrivit Raportului OMS din 2007 privind controlul global al tuberculozei, această boală ocupă locul doi la nivel mondial, în rândul bolilor infecţioase cu cele mai multe decese, după SIDA. 

În Hunedoara a scăzut numărul cazurilor de TBC
          În 2005 s-au înregistrat în lume 8,8 milioane cazuri TBC şi au decedat circa 1,6 milioane oameni. Conform OMS şi Biroul regional pentru Europa, România este printre primele cinci ţări din Regiunea Europa, alături de Federaţia Rusă, Ucraina, Uzbekistan, Kazahstan, în ceea ce priveşte incidenţa şi mortalitatea prin tuberculoză. După cinci ani de aplicare a strategiei DOTS (tratament administrat supravegheat), în România se înregistrează o stagnare a creşterii incidenţei TBC, care atinsese în 2002 nivelul maxim de 142,2 la suta de mii de locuitori, până la 99,9 în anul 2009. Judeţul Hunedoara, cu incidenţa de 93 la suta de mii de locuitori în 2009, se situează sub media pe ţară, având o scădere a cazurilor de TBC declarate de la 671 în anul 2000 la 441 în 2009.
          Tuberculoza este o boală contagioasă cu transmitere pe cale aeriană cu o persoană bolnavă, sau mult mai rar de la animale bolnave, astfel că bolnavul de TBC care elimină în atmosferă bacilii vii îi poate îmbolnăvii sau infecta pe cei din anturajul lui, în primul rând familia şi mai ales copii. De aceea este foarte important ca aceşti bolnavi să fie cât mai repede depistaţi, prin prezentarea la medicul de familie sau la specialistul pneumolog, în cazul unei simptomatologii trenante de peste trei săptămâni cu: tuse, febră sau subfebrilităţi, inapetenţă, scădere ponderală, expectoraţie cu sânge, astenie, dureri toracice, somnolenţă.

Împreună putem reuşi să oprim extinderea bolii
          Tuberculoza are incidenţa mai crescută la categoriile sociale mai defavorizate (standard de viaţă scăzut, populaţia romă, deţinuţi, persoane fără locuinţă, instituţionalizaţi, şomeri, malnutriţi, infectaţi HIV, bolnavi cronici cu diabet, neoplasme, silicoză), dar şi la personalul medical din mediul tuberculos.

          Principala măsură de prevenţie rămâne tratamentul bolnavilor depistaţi cât mai precoce, astfel se limitează răspândirea infecţiei în jur. „Prin ancheta epidemiologică se controlează contacţii acestor bolnavi, care trebuie să se prezinte cât mai repede la control la unităţile anti-TBC, investigaţiile şi tratamentul fiind gratuite. Pentru a avea un organism rezistent la boală, populaţia trebuie să ştie că sunt importante alimentaţia echilibrată, mişcarea în aer liber, odihna suficientă, evitarea spaţiilor aglomerate şi neaerisite. Tuberculoza este o boală care se vindecă, dacă se urmează corect tratamentul şi să nu fie întrerupt pe toată durata lui. Cu ocazia acestui eveniment se doreşte un semnal către toate părţile implicate, profesionişti din sănătate, mass-media, pacienţi şi grupuri de populaţie vulnerabile, populaţia generală, factori de decizie guvernamentali, căci numai împreună, unindu-ne eforturile, putem reuşi să oprim extinderea acestei boli”, explică Dr. Maria Neagu – medic primar pneumologie, Şef secţie pneumologie - Spital Judeţean de Urgenţă Deva şi coordonator al Programului TBC pentru judeţul Hunedoara.

Alexandru Avram 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu