miercuri, 31 martie 2010

Colegiul Naţional „Decebal” din Deva, o şcoală după model nemţesc

Singurul colegiu din judeţul Hunedoara în care există clase cu predare în limba germană, oferă mai multe oportunităţi elevilor. Colegiul Naţional „Decebal” din Deva, este de ieri membră în cadrul iniţiativei PASCH („Şcolile: partenere ale viitorului”). Obiectivul proiectului este realizarea unei reţele mondiale de şcoli partenere care are ca scop trezirea interesului tinerilor pentru limba germană şi pentru Germania. Până în prezent din Parteneriat fac parte 1500 de unităţi şcolare. Hubert Gronen, consultantul de specialitate al Ambasadei Germaniei în România, a sosit la Deva pentru a înmâna personal directorului Florin Ilieş, plăcuţa care atestă parteneriatul colegiului în cadrul PASCH şi diplomele de competenţă lingvistică elevilor care anul acesta vor participa la examenele de Bacalaureat.
Mă bucur că sunt astăzi la Deva. Sunt aici din două motive - să dau diplomele de competenţă lingvistică elevilor claselor a XII-a, pentru documentarea necesară programului PASCH şi înmânarea plăcuţei, prin care se atestă intrarea Colegiului Naţional „Decebal” în familia celor 1500 de şcoli din toată lumea, vorbitoare de limbă germană şi partenere în cadrul iniţiativei PASCH”, a afirmat profesor Hubert Gronen.
Condiţii mai lejere de studiu pentru elevii colegiului 
De asemenea profesorul Hubert a specificat că prin acest parteneriat, Germania oferă sprijin financiar şcolilor pentru cumpărarea de manuale, aparatură sau alte materiale didactice necesare programelor de învăţământ şi celor extracuriculare. Colegiul Naţional „Decebal” va putea stabili încă de anul acesta, legături cu celelalte şcolii din cadrul iniţiativei PASCH. Acum, elevii au posibilitatea de a-şi continua studiile într-una din facultăţile din Germania, fără a mai fi nevoiţi să treacă şi alte teste prin care să justifice capacitatea şi calitatea vorbirii limbii germane, odată cu obţinerea diplomei de competenţă lingvistică în cadrul acestui colegiu.
În judeţul Hunedoara nu se vorbeşte germana 
Chiar dacă numărul elevilor etnici germani sau vorbitori de limbă germană este mic în judeţul Hunedoara, cei 200 de tineri din clasele bilingve şi cei 200 de la secţia cu predare în limba germană, din cadrul Colegiului Naţional „Decebal”, sunt primii care benificiază de oportunităţile oferite de programul PASCH. „Este o mare cinste că facem parte din acest program. Sper să putem dezvolta învăţământul în limba germană, atât în municipiul Deva, cât şi în restul judeţului Hunedoara”, a afirmat Profesor Doctor Florin Ilieş, directorul instituţiei.
Georgiana Giurgiu

Un comentariu:

  1. Colegiul Naţional "Decebal" din Deva a fost şi este o instituţie de învăţământ de elită, iar profesorii merită toată felicitările. Domnul director Florin Ilieş a avut multe iniţiative, a pus pasiune în tot ce a realizat şi a obţinut şi rezultate. FELICITĂRI!

    RăspundețiȘtergere