luni, 15 martie 2010

„Arnăuţii” primarului Nicolae Timiş sunt acuzaţi de furt şi distrugere


Acte de vandalism ce nu mai sunt obişnuite nici pentru ţările din lumea a treia se întâmplă în România europeană a mileniului trei. Recent, oamenii primarului Nicolae Timiş din Haţeg au vandalizat proprietatea unei femei la comanda edilului.

Legiunea de zurbagii, alcătuită din poliţişti comunitari şi angajaţii ai primăriei, condusă de viceprimarul Ion Dabelea, a distrus încuietorile porţii şi, în absenţa proprietarului, a transformat un imobil într-un morman de moloz. Cum orice eveniment de la noi are şi o încărcătură politică, bunurile aflate în clădire distrusă au fost sechestrate şi depozitate într-o magazie de la sediul Partidului Naţional Liberal din Haţeg. A doua zi, primarul Nicolae Timiş a plecat să se relaxeze în Austria.

Furt asistat de oamenii legii

Elena Grozoni a avut parte de o zi a femeii de coşmar. Puţin înainte de miezul zilei, femeia a aflat de la câţiva cunoscuţi că proprietatea sa de pe Aleea Constructorului este violată de un grup numeros de poliţişti comunitari şi angajaţi ai Primăriei oraşului Haţeg. Când femeia a ajuns la locul fapte, „arnăuţii” comunitari („oamenii legii”, cum ar veni) spărseseră deja încuietorile porţii de la intrare (sub atenta supraveghere a poliţiştilor de la Poliţia Oraşului Haţeg) şi salahorii de la spaţii verzi izbeau vârtos cu baroase răngi şi târnăcoape în zidurile fostei clădirii. O parte a bunurilor aflate în imobil (marfă în valoare de 130 de milioane de lei vechi, ce aparţine fostului soţ al Elenei Grozoni) fuseseră „săltate” şi cărate cu două remorci la sediul PNL Haţeg. În exces de zel, demolatorii primarului Timiş erau pe punctul de dărâma şi un bun mobil aflat în vecinătatea construcţiei, bun care a scăpat doar după lungi discuţii purtate de proprietar cu viceprimarul Dabelea, „măştihoiul” delegat al abuzului.

Dispreţul edililor faţă de proprietatea privată

Demolarea s-a comis în absenţa proprietarului, fără ca acesta să fi fost somat în prealabil şi în absenţa unui executor judecătoresc. Practic, arnăuţii primarului Nicolae Timiş şi-au făcut singuri legea, nesocotind pe toţi şi pe toate. Mai mult, angajaţii Primăriei Haţeg fuseseră înştiinţaţi încă din luna decembrie a anului trecut că imobilul are un alt proprietar, informaţie pe care edilii oraşului au ignorat-o cu bună ştiinţă. Elena Grozoni a dobândit legal imobilul ca urmare a unui proces de partaj. Femeia pare să fie victimă colaterală a unui război pe care primarul Nicolae Timiş îl duce împotriva fostului ei soţ. La toate acestea se mai adaugă faptul că terenul Elenei Grozoni este bine plasat într-o zonă aflată la mare căutare în Haţeg şi corifeii oraşului ar vrea să pună mâna pe el. „Încă din 2005, la un an după ce – eu şi fostul meu soţ – am cumpărat acest teren, au început şicanările. La un moment dat, primarul a oferit terenul fără acordul meu locatarilor de la blocurile învecinate ca să îşi construiască garaje. Nu pot să cred că astfel de abuzuri se pot întâmpla într-un stat european de drept”, ne-a declarat Elena Grozoni. Pe de altă parte, Renaldo Grozoni crede că primarul Nicolae Timiş acţionează în forţă ca să îi dea lui o lecţie de autoritate atotputernică.

Demolatorii

Povestea demolării abuzive a început în urmă cu câţiva ani, atunci când primăria l-a amendat pe Renaldo Grozoni pentru că a executat lucrări de extindere la imobil fără autorizaţie. A urmat un proces. La finalul procesului, instanţa l-a obligat pe Grozoni să desfiinţeze construcţia, numai că acesta, între timp, pierduse calitatea de proprietar, imobilul revenindu-i fostei sale soţii în urma partajului. În luna februarie, primarul Nicolae Timiş a constituit o comisie pe care a împuternicit-o să demoleze construcţia, pe motiv că instanţa l-a autorizat să demoleze construcţia în cazul în care „pârâtul” nu efectuează el acest lucru. „Pârâtul” l-a avertizat pe edil că nu mai poate dărâma imobilul pentru că nu mai este al lui. În aceste condiţii primarul şi-a trimis angajaţii să devasteze locul. Actul de vandalism comis de zurbagii primăriei s-a produs la data de 8 martie, fără somaţie, fără respectarea procedurilor de punere în executare a unei sentinţe şi în absenţa executorului judecătoresc şi a proprietarului. Acum oamenii primarului Timiş sunt acuzaţi de furt şi distrugere.

Dincolo de înscrisurile semnate de primarul Nicolae Timiş referitoare la acest eveniment, am încercat să obţinem şi declaraţiile primarului, însă acesta este plecat într-o scurtă vacanţă în Austria, motiv pentru care vom reveni cu acest subiect în ediţiile viitoare.

Marcel Bot

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu