vineri, 4 iunie 2010

Protest în ritm de manele şi versuri eminesciene

Sute de protestatari înarmaţi cu fluiere şi lozinci antiguvern au pichetat, ieri, timp de două ore, sediul Prefecturii Hunedoara. Angajaţi din învăţământ, serviciul de Ambulanţă, din domeniul energiei, angajaţi ai Poştei române, gardieni de la Penitenciarul Bârcea Mare şi pensionari, în frunte cu liderii sindicatelor au huiduit guvernul şi şi-au manifestat dezacordul faţă de măsurile anticriză. Confederaţiile sindicale din judeţ au făcut ieri front comun pentru a milita împotriva măsurilor anticriză adoptate de guvern. Cu toate că la protest erau aşteptate peste 1500 de persoane, nici măcar jumatatea dintre aceştia nu s-au prezentat. Nemulţumiţi de scăderea salarială şi de viitoarele disponibilizări anunţate de guvern, sute de reprezentanţ ai sindicatelor şi-au strigat ofurile în faţa Prefecturii Hunedoara.
Injurii la adresa guvernului
„Ruşine să vă fie!”, „Hoţii”, „Stop Guvernul Boc” sau „Nu ne provocaţi, o să regretaţi!”, au fost câteva dintre sloganurile protestatarilor. Liderii sindicali au urcat pe scena amplasată în faţa prefecturii de unde au dat tonul valurilor de huiduieli la adresa guvernului. „Guvernul ne-a întors spatele. Suntem ca nişte vite la abator pe care ne-au sacrificat. Nu trebuie să ne sacrificăm noi în timp ce ei şi acoliţii lor şi-ai făcut averi şi continuă să profite în continuare. Guvernul trebuie să primească Premiul Nobel pentru medicină. Dacă avem cancer la stomac ei taie câte o bucată şi din rinichi, şi ficat, şi plămâni. Ruşine!”, a spus Ovidiu Morcan, preşedintele BNS Hunedoara.
Cum nu vii, tu, Ţepeş Doamne?
Nici sindicaliştii din învăţământ nu s-au lăsat mai prejos, catalogând actualul guvern ca fiind unul impotent şi nesimţit. „Trăim astăzi o nouă apocalipsă. Apocalipsa după „Funebriu” că sistemul educaţional este în doliu, sau apocalipsa după „Funariu” că a pus ştreangul de gâtul profesorilor sau poate fi apocalipsa după „Fuşeriu” pentru că fuşereşte legea învăţământului”, a cuvântat Paul Rusu, liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar. Pentru aşi păstra nota ironică a discursului, acesta a finalizat cu câteva versuri eminesciene din „Scrisoarea III”.
Protest pe ritmuri de manea
Printre cele mai instigante discursuri a fost cel al liderului Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, Alexandru Sturza, care a asigurat protestatarii că armata în caz de nevoie îi va conduce şi totodată îi va apăra. „Armata e cu voi şi apără drepturile pe care vi le fură hoţii. Nu a îndrăznit nimeni nici pe vremea împuşcatului să ne ia pensile. Să mergem să-i dăm jos dacă nu vor să plece. Dacă e nevoie o să vă conducem şi o să vă şi apărăm”, a spus Alexandru Sturza protestatarilor. Protestul s-a desfăşurat paşnic, cu excepţia faptului că mămicile nemulţumite au ţinut morţiş să aducă o mică atenţie celor aflaţi la guvernare, un pampers care a fost aruncat spre clădirea prefecturii. Animaţi de liderii sindicali protestatarii şi-au strigat nemulţumirile şi supărările, dar au şi cântat, unul din discursuri fiind precedat de ritmurile unei cunoscute manele interpretate de Adi de la Vâlcea, „Supărat sunt Doamne, iarăşi supărat”. Liderii sindicali şi-au exprimat nemulţumirile şi în cadrul unei întrevederi cu conducerea Prefecturii Hunedoara. Prefectul judeţului Attila Dezsi a fost invitat de liderii sindicali să iasă în piaţă şi să se adreseze mulţimii, dar reprezentantul executivului a ignorat solicitarea şi doar a promis că va trasmite Guvernului doleanţele protestatarilor.
 
Irina Năstase

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu