marți, 8 iunie 2010

Primarul comunei Pui „driblează” criza


Dintre primăriile rurale din judeţul Hunedoara, Primăria comunei Pui figurează cu cei mai mulţi salariaţi plătiţi din bugetul local. Din cei 178 de bugetari, doar 33 sunt funcţionarii primăriei, 77 sunt persoane asistate social şi 68 sunt cadrele didactice, care predau în cele 13 şcoli ale comunei. Fără să luăm în calcul persoanele asistate social, ale căror indemnizaţii nu lezează bunul simţ, sumele primite de cadrele didactice sunt, parcă, din altă poveste. Salariile brute pornesc de la 1.000 de lei şi ajung până la 3.700 lei.
Pe celălalt taler al balanţei, angajaţii primăriei primesc salarii brute cuprinse între 2.700 de lei, cel al primarului şi 600 de lei, al muncitorilor necalificaţi. Din bugetul local al comunei Pui, sunt alocaţi 161.131 lei, pentru plata salariilor. Procentul cel mai mare, din această sumă, pleacă spre lefurile cadrelor didactice, adică cei care au intrat în grevă pentru că, spun ei cu nemulţumire, sunt foarte prost plătiţi. Cifrele spun altceva. „Eu am două facultăţi şi peste 30 de ani de muncă şi câştig, ca primar, 1.900 lei. Noi nu avem dreptul la prime, al 13-lea salar, sau alte bonificaţii. Nu mi se pare echitabil, dar astea sunt salariile în primărie. Cadrele didactice câştigă mult mai mult decât noi, funcţionarii publici şi tot ei au ieşit în stradă, nemulţumiţi. Am fost uimit când am citit în ziar că la primărie avem salar de 3.300 lei. Nici gând. Asemenea salarii au doar profesorii şi învăţătorii”, a spus primarul. 

Sportivii sunt mândria comunei
Trecând peste neplăcerile aduse de criză pe plan financiar, Victor Stoica, primarul comunei, investeşte în echipa de fotbal Măgura Pui. Rezultatele au început să apară, echipa reuşind să câştige locul secund în Cupa României, la nivel judeţean. Măgura Pui este antrenată de Ovidiu Ciolea, un tânăr profesor de matematică. „Nu prea sunt bani, dar primarul ne susţine cu tot ce se poate, ne ajută cu transportul când avem meciuri în deplasare, ne finanţează, chiar dacă nu cu sume mari, echipamentul şi unele cheltuieli inerente. Am reuşit să urcăm pe un loc fruntaş în Cupa României, la nivel judeţean şi suntem mândri de asta”, a declarat antrenorul-jucător, Ovidiu Ciolea. Pentru dezvoltarea activităţilor sportive, Consiliul Local al comunei Pui are în vedere amenajarea unui teren de sport şi dotarea echipei de fotbal cu echipamente şi alte lucruri necesare sportivilor, înfiinţarea unei asociaţii sportive sau sociatăţii pentru conducerea şi administrarea clubului sportiv şi amenajarea parcărilor. Aceste proiecte au ca termen de finalizare anul 2013.

Obiective pentru dezvoltarea comunei
Unul dintre cele mai importante proiecte în derulare este reabilitarea şi modernizarea bazei materiale şi a infrastructurii unităţilor de învăţământ şi grădiniţelor din comuna Pui. Toate şcolile din comuna Pui au fost renovate şi dotate cu încălzire centrală proprie. Primăria comunei Pui a mai contribuit şi la înoirea mobilierului şcolar. Şcoala generală din Băieşti a fost dotată cu laborator de informatică, iar la Şcoala Generală din Pui a fost amenajat un centru de informare şi documentare. Pentru transportul elevilor din comună au fost achiziţionate două microbuze. Primarul comunei Pui, acordă un interes deosebit educaţiei. Creşterea nivelului de confort al elevilor, în timpul procesului de învăţământ, duce la îmbunătăţirea performanţelor şcolare şi scăderea ratei de abandon şcolar. O activitate cu tendinţe de dezvoltare este ramura de turism şi agrement, de sfârşit de săptămână. În prezent, sunt formate trei zone de agrement, una în amonte de satul Uric, cea de-a doua în jurul localităţii Ohaba Ponor, iar cea de-a treia în amonte de localitatea Hobiţa. Există o zonă montană de agrement în masivul Retezat, la cabana Baleia, însă drumul este greu accesibil.

Activităţi cultural-sportive în comună
Căminele culturale din toate satele aparţinătoare comunei pui au fost renovate. Căminul cultural din satul Pui a fost dotat cu veselă personalizată şi mobilier pentru 500 de persoane. În curând vor începe lucrările la ridicarea unui grup sanitar, unei magazii şi unei bucătării, pentru utilarea şi dotarea completă a căminului cultural. Lucrări de restaurare şi reparare au suferit şi toate bisericile din comună. Primăria a organizat în comuna Pui mai multe activităţi cultural-sportive cum ar fi zilele Comunei Pui, sărbătorită la 1 mai, nedeea satului Pui, în 14 octombrie, Ziua Femeii, Nunta de Aur, o manifestare dedicată celor de vârsta a treia la împlinirea a 50 de ani de căsnicie, Cupa „Măgura”-campionat de fotbal în comuna Pui.
 
Gabriela Buzzi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu