luni, 7 iunie 2010

Prefectul Dezsi i-a minţit pe „ceangăi”

Prefectul judeţului Hunedoara, Atilla Dezsi, nu şi-a respectat angajamentele luate de mai bine de două luni în faţa locuitorilor cartierului Ceangăi, din Hunedoara. Acesta a găsit soluţii aberante pentru problemele lor, dar oamenii disperaţi l-au crezut pentru moment. După mai bine de două luni, în care reprezentantul guvernului în teritoriu a uitat total de promisiuni, oamenii şi-au dat seama că au fost minţiţi în cel mai demagogic mod cu putinţă. Locuitorii cartierului „Ceangăi” din Hunedoara au bătut în ultimii doi ani la uşile instituţiilor administrative, reclamând problemele pe care le au din cauza activităţilor derulate de societăţile comerciale din zonă. Principala nemulţumire a „ceangăilor” o reprezintă maşinile de mare tonaj care circulă prin cartierul lor, afectându-le locuinţele şi tulburându-le liniştea în toiul nopţii.
Dezsi i-a „aburit” şi i-a uitat
În urmă cu peste două luni Prefectul Attila Dezsi anunţa ca pe o victorie personală rezolvarea problemei locuitorilor din cartierul „Ceangăi”. Soluţia găsită de reprezentantul guvernului era atât de aberantă încât i-a făcut să zâmbească pe reprezentanţii firmelor din zonă, convocaţi la o întâlnire de mediere cu reprezentanţii locuitorilor. Prefectul le-a garantat rezolvarea problemei prin construirea unui drum ocolitor, care să permită accesul camioanelor la firmele din zonă, fără a-i deranja pe localnici, „ceangăii”, construit pe banii societăţilor comerciale din cartier. De asemenea Dezsi anunţa la momentul respectiv că una dintre firme s-a angajat să realizeze reţeaua de canalizare în cartier din fonduri proprii. Investiţiile despre care vorbea Dezsi i-ar fi costat pe patronii firmelor din cartier cu mult mai mult decât relocarea punctelor de lucru, dar „întâiul statător” al judeţului nu a făcut asemenea calcule şi s-a hazardat în promisiuni doar ca să-i liniştească pentru moment pe cetăţenii nemulţumiţi.
Lupta oamenilor sărmani cu „sistemul”
După două luni în care a constatat că nimeni nu mişcă nici măcar un deget ca să-i ajute, Tiberiu Galambos, reprezentantul locuitorilor cartierului Ceangăi, declară că soluţionarea problemei celor pe care îi reprezintă, a rămas la stadiul de promisiune.  „De doi ani, ne luptăm cu morile de vânt. Nimeni nu face nimic pentru locuitorii din Ceangăi. În luna martie, l-am convins pe prefect să organizeze un dialog între localnici, societăţile comerciale din zonă şi câteva instituţii în măsură să rezolve problema: Garda de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Serviciul Control Calitate Lucrări de Construcţii, Sistemul de Gospodărire a Apelor Hunedoara. Am plecat de la discuţii cu promisiunea fermă, din partea prefectului, de a ne revedea peste trei săptămâni pentru a demara lucrările la drumul ocolitor. Cu promisiunea am rămas. Nu s-a mai organizat nicio întâlnire şi nu s-a făcut nimic” spune Galambos.  Bărbatul crede că inerţia autorităţilor are în spate „nişte interese”. „Toţi sunt înţeleşi între ei: instituţiile cu societăţile din „Ceangăi” şi instituţiile între ele. E clar, instituţiile din judeţ nu apără interesele cetăţenilor; au alte interese murdare” afirmă nemulţumit hunedoreanul care din anul 2008, se luptă cu „morile de vânt” fără niciun rezultat. Ladislau Borbely, un bătrân din cartierul afectat de activitatea economică a câtorva firme, crede că singura modalitate de a li se rezolva problema ar fi ca prefectul Dezsi să o simtă pe pielea lui: „Să vină domnu’ prefect să doarmă la noi numa o noapte. Să vadă dacă lui i-ar place să i se zguduie noaptea patu’ şi la 4 să-l trezească maşinile care circulă pe aici, printre case” propune bătrânul.

Doriana Matei
Alexandru Avram

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu