miercuri, 9 iunie 2010

Noi proiecte de dezvoltare în comuna Beriu

Dezvoltarea comunei pe care o păstoreşte este unul din principalele obiective ale primarului Emil Bâc. De la repararea străzilor, până la amenajarea unei zone de agrement, proiectele primarului din Beriu sunt menite să îmbunătăţească nivelul de trai al locuitorilor din comună. Cu toate că bugetul comunei Beriu este limitat, primarul Emil Bâc nu se dă în lături de la a iniţia proiecte prin care să atragă fonduri pentru dezvoltarea comunei. Un astfel de proiect, care face parte din programul de amenajare a teritoriului, este elaborarea Planului Urbanistic General. La momentul actual, proiectul se află în faza de licitaţie.
Primarul comunei pune în valoare tinerii din comună
La curăţenia de primăvară, de anul acesta, angajaţii primăriei au primit o mână de ajutor din partea eleviilor din comună. În frunte cu profesorii, 80 de elevi de la Şcoala Generală din Beriu au întreprins o acţiune de ecologizare a zonelor aferente drumurilor judeţene şi a malului râului Grădişte. În urma acţiunii de ecologizare, elevii au reuşit să strângă o cantitate impresionantă de gunoaie. Pe lângă acţiunile de voluntariat, tinerii din Beriu iau parte şi la acţiuni culturale.
 Astfel, sub îndrumarea Iuliei Zureanu şi cu sprijinul administraţiei locale, a luat naştere Ansamblul folcloric „Leliţă de la Căstău”. Ansamblul din comună a luat naştere în urmă cu câteva luni, timp în care tinerii au învăţat să cânte şi să joace. Rezultatele nu au întâziat să apară, de la înfiinţare, până în prezent, tinerii au susţinut două spectacole, unul în satul Sibişel şi altul în Beriu. „Am încercat să facem ceva şi pentru tinerii din comună. Sunt copii talentaţi, din ciclul gimnazial şi am considerat că va fi cu folos înfiinţarea acestui ansamblu. Copii sunt foarte receptivi şi nu lipsesc de la nicio repetiţie. Sunt dornici să se perfecţioneze şi atunci vor participa şi la spectacole în afara comunei. Din fericire, am găsit şi sponsori pentru ei”, spune primarul comunei Beriu, Emil Bâc.
„BiblioNet” la Beriu
După ce, rând pe rând, au fost renovate şcoliile din comună, nici biblioteca din Beriu nu a fost lăsată de izbelişte. Biblioteca comunală a făcut parte dintr-un program derulat de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densuşeanu”, în urma căruia a fost aleasă printre primele 20 de comune din judeţ care vor primii câte patru computere fiecare. Prin programul „Biblionet Net” va fi facilitat accesul tuturor locuitorilor din comună la internet. Pentru a putea beneficia de noile dotări, biblioteca trebuia să aibă la dispoziţie un spaţiu adecvat, amenajat cu birouri pentru calculatoare. De asemenea, era necesară şi montarea unui sistem de alarmă, supraveghere video şi conexiune la internet. Toate acestea au fost puse la dispoziţie de administraţia locală. Totodată, Biblioteca din Beriu este gazdă a multor activităţi literare întreprinse de elevii şcolilor din comună. „Anul acesta, am reuşit să câştigăm proiectul BiblioNet. La sfârşitul lunii iulie vom primi calculatoarele. Este un lucru foarte bun, pentru că astfel va fi facilitat accesul locuiorilor din comună la informaţie. În fiecare lună, la bibliotecă se organizează activităţi educative şi literare, iar elevii sunt foarte receptivi. Realizăm materiale informative despre fiecare scriitor sau muzician important, care s-a născut în luna respectivă”, a declarat bibliotecara Adriana Tomuţă.
Zonă de agrement
Un alt proiect al primarului este acela de a amenaja o zonă de agrement, în locul unde a fost amplasată vechea pescărie a comunei. Proiectul este îndrăzneţ şi pentru a fi realizat, Emil Bâc intenţionează să acceseze fonduri de la Ministerul Mediului. Pe platoul unde a fost amplasată vechea pescărie, Emil Bâc vrea să amenajaze, pe lângă zona verde cu alei iluminate, băncuţe şi locuri de joacă pentru cei mici, o filigorie cu o capacitate de cel puţin 300 de locuri. Filigoria este prevăzută şi cu scenă pentru spectacole. „Aici este un spaţiu mare şi merită valorificat. Am depus, în acest sens, un proiect şi sper ca până anul viitor să pot finaliza lucrarea. Zona va cuprinde şi locuri de parcare şi filigorie pentru spectacole, cu scenă şi băncuţe, şi o să amenajez şi o fântână arteziană”, a spus edilul din Beriu, Emil Bâc.
Proiecte de investiţii amânate
Din nefericire, unul dintre proiectele depuse, pentru accesare de fonduri europene, a trebuit amânat. Printr-un proiect depus pe măsura 322, primarul Emil Bâc intenţiona accesarea de fonduri pentru modernizarea drumurilor comunale, în satele Beriu şi Căstău, precum şi pentru reţeua de canalizare a satelor Beriu, Căstau, Sibişel, Sereca şi Orăştioara de Jos. În acest  proiect, mai erau cuprinse: modernizarea căminului cultural din Căstău şi înfiinţarea unui centru de asistenţă pentru copii cu program afterschool. Proiectul a fost declarat eligibil, însă a fost reportat pentru finanţare ulterioară. Totuşi, primarul comunei mai are depuse şi alte proiecte prin care se pot accesa fonduri, unul dintre acestea prevede amenajarea a 18,7 kilometrii de drum de exploataţie agricolă. Valoarea totală a proiectului se ridică la un milion de euro. „Finanţarea pentru proiectul pe măsura 322 a fost reportată pentru viitor. Fondurile alocatepentru astfel de proiecte nu sunt suficiente, dar sper ca la următoarea sesiune să putem accesa finanţarea. În acelaşi timp, am trimis la Bucureşti şi un proiect pentru ANL. Avem predat terenul şi Studiul de Fezabilitate l-am trimis pentru licitaţie”, a conchis primarul comunei Beriu, Emil Bâc.
 
Irina Năstase

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu