Zeci de ofiţeri din cadrul DIICOT şi procurori au descins, ieri dimineaţă, în 53 de locuinţe ale unor persoane suspectate că au efectuat interceptări neautorizate de convorbiri telefonice, discuţii în mediul ambiental, transmisii tip SMS şi transfer neautorizat de date din sisteme informatice. Liderul grupării infracţionale este un hunedorean, Oproiu P., din Orăştie. Acesta este acuzat că a comercializat produse software destinate interceptării ilegale a comunicaţiilor şi transmisiilor de date prin telefonie mobilă. Programul care face posibil acest lucru este compatibil cu dispozitivele care folosesc sisteme de operare tip Symbian, Windows Mobile, Blackberry şi iPhone. Potrivit unui comunicat al DIICOT, percheziţiile domiciliare au avut loc în 11 în imobile din Bucureşti, în Iaşi, două percheziţii în Ilfov, trei în Mehedinţi, patru în Cluj, trei în Timiş, două în Bacău, două în Botoşani, două în Suceava, două în Argeş, una în Alba, una în Hunedoara, în Satu Mare, Buzău, Arad, Sibiu, Galaţi, Neamţ, Ialomiţa, Dolj şi Vâlcea.
Infracţiuni cu complici virtuali
Procurorii DIICOT au identificat 50 de persoane care, începând cu luna ianuarie 2009, au apelat la serviciile hunedoreanului, achiziţionând de la acesta una din variantele programului. Conform datelor furnizate de DIICOT, învinuiţii au instalat aplicaţiile cumpărate pe telefoane ţintă şi au utilizat produsele software, realizând inteceptări ilegale ale convorbirilor telefonice, SMS-urilor, e-mail-urilor primite/transmise de către alte persoane, aspecte care pot avea implicaţii grave asupra siguranţei naţionale a României. Softul comercializat de Oproiu N. era disponibil în varianta Light şi variantele avansate Pro şi ProXRecorder.
Interceptări de convorbiri, SMS şi e-mail-uri
Varianta Light asigura transferul de pe telefonul monitorizat a informaţilor privind numerele de telefon apelate şi cele care au apelat telefonul monitorizat, durata convorbirilor efectuate, şi transmiterea către un cont anterior configurat a conţinutului SMS-urilor primite/transmise de la telefonul ţintă. Varianta Pro a programului asigura în plus ascultarea comunicaţiilor ambientale, iar varianta ProX asigura şi ascultarea convorbirilor telefonice purtate cu ajutorul telefonului ţintă. În prealabil, programul asigura transmiterea unui SMS de avertizare la iniţierea/primirea unui apel telefonic. Acţiunea a fost organizată de procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Alba, Biroul Teritorial Hunedoara şi Serviciul Teritorial Iaşi. Cele 50 de persoane au fost prezentate în faţa completului de judeată al Tribunalului Hunedoara cu propunere de arestare preventivă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu