În medie, în judeţul Hunedoara, zilnic, o femeie reclamă faptul că a fost bătută de soţ, fiu sau altă rudă cu care împarte o locuinţă. Serviciul de Medicină Legală Hunedoara-Deva eliberează, în medie, o sută de certificate medicale, trimestrial, pentru femei aflate în postura de victime ale violenţei domestice. Din păcate, numărul femeilor agresate este mult mai mare, însă cele mai multe victime se tem de agresorii lor sau le este ruşine să reclame şi trec sub tăcere abuzurile. Cazul unei femei în vârstă de 60 de ani este cutremurător. Bătrâna a fost nevoită să fugă de acasă împreună cu nepoata sa de frica fiul ei care a agresat-o fizic şi verbal. Pentru a proteja integritatea corporală a nepoatei sale dar şi a sa, bătrâna s-a refugiat de câteva luni într-un adăpost destinat victimelor violenţei domestice.
Mama agresorului nu a mai suportat bătaia şi a fugit de acasă
I.L. (numele victimei este trecut sub tăcere din motive lesne de înţeles) din Deva s-a mutat împreună fiul ei imediat după ce soţia acestuia s-a îmbolnăvit de cancer. Bătrâna a vrut să dea o mână de ajutor şi să se ocupe de nepoata sa în vârstă de opt ani. Femeia mărturiseşte că, deşi fiul său îşi bătea soţia în mod repetat, nu a bănuit niciodată că acesta o va agresa şi pe ea. „Bătăile au început după moartea nurorii mele. Ea murit acum un an. Fetiţa a suportat şi ea la rândul ei nenumărate agresiuni cânt lua o notă mai mică sau din te miri ce motiv. Toate veniturile nepoatei mele se duc pe alcoolul pe care el îl consumă tatăl ei. Bea şi câte zece litri de bere pe zi. Nu am mai suportat scandalurile şi bătăile aşa că am plecat. Am fugit într-o noapte singură, iar vecinii au ajuta-o pe nepoata mea să fugă de acasă şi ea. De atunci ne tot ascundem.. Mi-e frică să ies afară. M-a ameninţat că dacă măprinde mă omoară.”, mărturiseşte bătrâna. Pentru a putea să îşi reia viaţa normală bunica aşteaptă ca autorităţile să îi încredinţeze copilul şi să se emită un ordin de restricţie pe numele tatălui în aşa fel încât agresorul să nu se mai apropie de ele. „În general victimele care ajung în adăposturi locuiesc întâi pe la rude şi se întorc acasă, iar după scurt timp ele sunt maltratate de soţi. Pentru unele dintre ele situaţia se schimbă după ce trec prin adăpost. Încep să îşi cunoască drepturile sau încearcă să găsească soluţii”, ne-a spus Crinela Buciuman, consilier juridic în cadrul Serviciului de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Deva.
Statisticile nu reflectă realitatea
La sfârşitul anului trecut Direcţia Generală a Protecţiei Copilului Hunedoara, instituţie care monitorizează conflictele familiale, a depistat 27 de cazuri, din care 25 au fost agresiuni asupra copiilor, alte două agresiuni fiind asupra femeilor. În primele luni ale acestui an au fost descoperite opt persoane agresate. Tot anul trecut la telefonul copilului au fost identificate 14 cazuri de agresiune asupra minorilor, iar în acest an există deja un caz. Statisticile nu reflectă însă realitatea, deoarece, în general, femeile bătute nu depun reclamaţii din diferite motive, unul fiind cel de ordin material. ”Femeile bătute preferă să nu spună nimănui pentru că nu au venituri să se întreţină singure, poate că nici casa nu este a lor şi atunci preferă să accepte agresiunile. Sunt şi femei bătute care nu au probleme cu banii şi totuşi nu reclamă agresiunea. Mare parte dintre ele preferă să tacă din cauzamentalităţii, fiindu-le ruşine de ce va spune lumea. Cele mai frecvente agresiuni se produc în mediul urban. Cei care au nevoie de ajutor sau persoanele care vor să sesizeze autorităţilor pot să se adreseze serviciului de asistenţă socială din cadrul primăriilor în scris şi telefonic.”, a precizat purtătorul de cuvânt al DGASPC Hunedoara. În ciuda faptului că la nivel local violenţa domestică a devenit un fenomen social recunoscut de autorităţi, în judeţul Hunedoara nu a fost realizat niciodată vreun studiu care să reflecte numărul real al victimelor şi cauzele agresiunilor. În judeţul Hunedoara există doar două adăposturi care protejează victimele violenţei în familie. Ele sunt situate în Deva şi în Hunedoara, iar în cadrul DGASPC funcţionează un singur serviciu destinat copiilor care devin victime ale violenţei domestice, şi anume Centrul de Prevenire şi Intervenţie Împotriva Abuzului şi Neglijării Orăştie. Sediul adăposturilor este ţinut secret pentru ca agresorii să nu îşi găsească victimele. Cele mai multe cazuri de agresiune au fost înregistrate în familiile ai căror membri consumă frecvent alcool şi în cele care nu au nici un fel de venituri. Potrivit statisticilor, anul trecut în judeţul Hunedoara au existat 546 de conflicte familiale.
Maria Bulz
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu