Spre deosebire de vânătorii obişnuiţi care sunt tentaţi să exagereze atunci când refac poveştile prin cătarea puştii, câţiva vânători de la Haţeg vor să afle lumea cum nu pot ei să împuşte nimic. Ei spun că şefii Asociaţie Vulturul Deva le-au luat banii şi bucuria de a vâna. O parte dintre vânătorii înscrişi în Asociaţia „Vulturul” Deva susţin că au fost traşi pe sfoară de şefii asociaţie. Oamenii spun că au plătit cotizaţia dar nu au primit permisele de membru vânător. De asemenea, ei acuza faptul că fondul lor de vânătoare este pustiu şi neîntreţinut. Hrănitorile sunt distruse iar hrană pentru vânat se pune doar în scriptele asociaţie şi în câteva puncte în care nu vânează numai boşii. De partea cealaltă, şefii asociaţiei resping acuzaţiile şi spun că ele sunt doar poveşti vânătoreşti.
Puşca şi cureaua lată, ce vânat era odată…
Liviu Rădoni povesteşte că, anul trecut, a convins 24 de camarazi de arme să se înscrie ca vânători la „Vulturul”, o asociaţie nou înfiinţată care a obţinut fondul cinegetic din „rezervaţia cu zimbrii de la Haţeg”. Ideea era că, fiind din Haţeg, le va fi mai la îndemână să vâneze în pădurile din apropiere. După primele partide de vânătoare şi-au dat seama că în fondul lor cinegetic nu prea există vânat. „I-am convins pe colegii mei să se înscrie în această asociaţie şi acum mă simt vinovat faţă de ei pentru că, la fel ca şi mine, au plătit 1.000 de lei şi nu s-au ales cu nimic. În gestiunea fondului de vânătoare figurează 30 de cerbi lopătari şi 17 cerbi comuni, însă în realitate nu există nici urmă de cerb în zonă. Lavânătorile la care eu am participat nu s-au înregistrat toate piesele împuşcate, iar unele au fost duse în altă parte fără documente de transport. Şi pentru că nu prea există vânat, s-au împuşcat şi piese mai mici din cele pentru regenerare”, ne-a declarat Liviu Rădoni. Potrivit spuselor sale, există un grup de 20-22 de vânători nemulţumiţi care cer socoteală preşedintelui Asociaţie „Vulturul” Deva.
Foc de voie
Preşedintele Asociaţiei „Vulturul” Deva, Florea Costache, spune că Rădoni bate câmpii. „Oamenii care sunt la mine sunt plătitori de cotizaţie, au carnete, au tot. Iar fondul de vânătoare e aşa cum este… Nu pot eu să adun mai mult vânat. Liviu Rădoni a fost la noi şi a vânat dacă a vrut să vâneze. Nu pot să îl duc eu cu forţa în fond, la vânătoare. Sunt nişte reguli la noi… Şi apoi, legat de afirmaţia că ar fi convins vânători să se înscrie la „Vulturul”, vreau să spun că el nu a adus pe nimeni. El a vorbit cu câţiva vânători şi le-a spus că este o asociaţie acolo şi oamenii au venit. Asociaţia are un statut. Eu n-am cerut nimănui cotizaţie înainte ca fiecare să ia act de statutul asociaţiei cine a vrut să vină a semnat. Oamenii sunt asociaţi, nu sunt angajaţii mei”, declară Florea Costache. Potrivit declaraţiilor făcute de preşedinte, în asociaţie sunt 35- 40 de vânători şi nu există un grup de nemulţumiţi cum pretinde Rădoni.
Glonţ spre Minister
Liviu Rădoni a reclamat „abuzurile şi funcţionarea defectuoasă a Vulturului la ITRSV Timişoara, instituţie cu atribuţiuni de control în materie de activităţi de vânătoare sportivă. Alexandru Ioani, inspector în cadrul ITRSV Hunedoara – Deva, declară că Asociaţia Vulturul respectă legea şi că nu au fost constate abateri de la normele de funcţionare la această asociaţie. Ioani admite că pe acel fond de vânătoare nu prea este vânat din cauza faptului că pădurea este în apropierea unui poligon în care se distruge periodic muniţie. „Vânătorii şi Primăria trebuie să găsească o soluţie împreună. Am înţeles ă există un dialog între părţi”, spune inspectorul Alexandru Ioani. Liviu Rădoni este nemulţumit de concluziile puse la petiţia sa şi spune că, în câteva zile, se va „înfiinţa” la Ministerul Mediului pentru a cere o dreaptă judecată.
Alexandru Avram
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu