luni, 10 mai 2010

Politica dăunează până şi maşinilor


Luptele interne din PNL afectează suspensiile autovehiculelor care circulă pe şoseaua de centură a municipiului Deva. Firma care ar trebui să se ocupe de întreţinerea drumurilor din municipiul reşedinţă de judeţ refuză să plombeze „craterele” din drumul de centură cu toate că administraţia locală a solicitat de mai multe ori în scris acest lucru. Drumul de centură al municipiului Deva, celebrul DN7, a devenit aproape impracticabil din cauza gropilor uriaşe care s-au format în carosabil pe direcţia de mers dinspre Arad spre Sebeş.
Atât la intrare în Deva, cât şi în zona gării se formează cozi de sute de metri de autovehicule, în special tiruri, care trec foarte greu peste gropile imense formate în carosabil.
Politică de dau în gropi
Viceprimarul Cosmin Costa susţine că administraţia locală a făcut mai multe comenzi către firma Drumuri şi Poduri SA Hunedoara, administrată de Consiliul Judeţean pentru a repara gropile din carosabil, dar administratorul special al acestei societăţi, Pompiliu Crai, a refuzat să execute lucrările. Motivaţia oficială este aceea că în curând o parte din carosabil va fi stricat pentru introducerea unei conducte magistrale de evacuare a apelor uzate din Deva. De fapt, în spatele acestui refuz (nejustificat atâta timp cât Primăria Deva ar fi plătit reparaţiile, fie şi pe terme scurt şi făcute improvizat) stă lupta dintre primarul Devei, Mircia Muntean, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Moloţ. Surse din cadrul firmei de drumuri susţin că administratorul special Pompiliu Crai a fost oprit de Moloţ să execute lucrările pentru a-i strica imaginea lui Mircia Muntean. Suspensiile autovehiculelor fiind doar victime colaterale în acest război politic. „Noi acum încercăm rezilierea contractului cu Drumuri Judeţene. Ei refuză să acopere gropile din asfalt până la finalizarea lucrărilor din programul ISPA. Nu îşi fac treaba corespunzător şi nici vopsele care le folosesc la marcajele de pe străzi nu sunt de calitate. Drept dovadă, anul trecut au pictat străzile de trei ori, dardupă prima ploaie au dispărut şi însemnele. Primăria este nevoită să apeleze la tot felul de artificii ca să mai acopere din gropi, măcar pentru perioade scurte.”, a afirmat Cosmin Costa, viceprimarul Devei.
Firma de drumuri o vacă de muls dusă în faliment
Societatea comerciala Drumuri şi Poduri SA, este administrată de Consiliul Judeţean fiind dusă de acesta în pragul falimentului. În încercarea de a salva societatea care a fost folosită ca o bună sursă de venituri de conducerea Consiliului Judeţean, a fosta adoptat un plan de reorganizare fiind numit ca administrator special fostul director al Minvest, Pompiliu Crai. Acesta l-a înlocuit pe Ioan Prip managerul care a dus firma la “sapă de lemn” lăsând-o cu datorii imense. Pentru a mai salva ce se poate salva din societate, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, este gata să facă tot felul de manevre în complicitate cu Pompiliu Crai educat în acest sens de pe vremea când era şef la Minvest. Una dintre ultimele manevre financiare puse la cale de Moloţ şi Crai pentru a salva societatea este participarea la licitaţii cu preţuri mult subevaluate şi suplimentarea finanţării de către Consiliul Judeţean din alte surse. Un asemenea caz este cel al derulării proiectului de modernizare a Drumului Judeţean 668 pe tronsonul Bucium - Orlea - Gânţaga (între kilometrul 1 + 200 – 9 +200), investiţie finanţată din fonduri europene, în valoare de peste 13 milioane de lei. Firma administrată „special” de Crai a adjudecat lucrarea ofertând
jumătate din cuantumul stabilit prin studiul de fezabilitate al proiectului. Oferta redusă cu 50 la sută a fost înaintată de firma de drumuri la Consiliul Judeţean cu scopul de pune mâna pe lucrare cu orice preţ, chiar dacă la o asemenea valoare scăzută proiectul nu poate fi pus în practică. Pentru a putea realiza proiectul, Consiliul Judeţean plăteşte firmei de Drumuri alte sume de bani, fără nici o legătură cu cei alocaţi, din fonduri europene, pentru drumul în cauză, pe diverse lucrări de infrastructură inexistente sau mult supraevaluate, dar finanţate, de această dată, din bugetul judeţului.

Alexandru Avram

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu