Spre deosebire de anii anteriori, când imobilele erau la mare căutare, în prezent singurii cumpărători au mai rămas cei care şi-au păstrat bani la saltea în vremea exploziei de preţuri pe piaţa imobiliară. Criza economică s-a făcut simţită şi în rândul agenţilor imobiliari. De la o zi la alta, în ultima perioadă, preţurile locuinţelor au fost într-o scădere continuă, spre disperarea celor care au făcut astfel de achiziţii în perioada de glorie a imobiliarelor din România. Lipsa de lichidităţi din buzunarele hunedorenilor au dus la amorţirea tranzacţilor cu imobile şi totodată la scăderea preţurilor. În schimb, această perioadă este una favorabilă celor care doresc să achiziţioneze bunuri imobiliare la preţuri accesibile.
Preţurile locuinţelor au scăzut cu 30 la sută
Atât preţul apartamentelor sau a terenurilor, cât şi cel al chiriilor a scăzut simţitor. În prezent, clienţii interesaţi pot achiziţiona apartamente cu trei camere, complet renovate, în zonă centrală la preţuri sub patruzeci de mii de euro. În municipiul Hunedoara, preţul apartamentelor cu patru camere se încadrează între 30 şi 45 de mii de euro, pe când o garsonieră poate fi cumpărată şi la un preţ de sub cinsprezece mii de euro. Nici în Deva preţurile numai sunt atât de piperate ca în anii trecuţi. Astfel, un apartament cu două camere în zonă centrală costă în medie 30 de mii de euro, iar o garsonieră 17 mii de euro. Şi preţul chiriilor a scăzut simţitor. O garsonieră fiind oferită spre închiriere la preţul de 50 de euro, pe când un apartament cu trei camere se închiriază cu 200 de euro.
Spaţiile mici la mare căutare
Clientela agenţiilor de imobiliare şi-a îndreptat interesul spre locuinţele cu suprafaţă cât mai mică. Dacă până anul trecut erau la mare căutare apartamentele mari, cu trei sau patru camere, în prezent prea puţini clienţi mai sunt interesaţi de astfel de locuinţe. De remarcat este şi dezinteresul hunedorenilor faţă de achiziţionarea caselor şi a terenurilor. Preţul unui metru pătrat de teren intravilan a scăzut chiar şi cu 50 la sută. Şi preţul terenurilor extravilane a scăzut. Un metru pătrat de teren la şosea se vinde cu mai puţin de 10 euro. Cu toate astea, clienţii nu se înghesuie să cumpere un teren care implică investiţii ulterioare. Lucrurile stau la fel de rău şi în privinţa caselor de vacanţă. Agenţii imobiliari nereuşind să încheie niciun contract de vânzarecumpărare. „Piaţa imobiliară din judeţ numai are dinamismul anilor trecuţi. Cei care doresc să vândă un imobil sunt foarte sceptici în această privinţă, fiind siguri că nu vor avea cumpărător. Deşi preţurile au scăzut cu aproape 30 de procente şi activitatea din imobiliare este mai scăzută, acest lucru este totuşi pozitiv, în sensul că numai există acea presiune în rândul clienţilor să cumpere ceva fără a analiza la modul cel mai serios ceea ce doresc. Acum, clienţii au răgazul de a analiza şi de a alege ceea ce e mai bun şi ceea ce le satisface nevoile şi preferinţele”, Adriana Venţel, agent imobiliar.
Irina Năstase
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu