Îngrijirea unui bătrân bolnav în unităţile de asistenţă medico-socială va costa anul acesta aproape 30 de mii de lei. În judeţul Hunedoara doar 95 de bătrâni şi-au găsit adăpost în aceste instituţii, unde au asigurată hrana, întreţinerea şi asistenţa medicală.
Mai puţin de la Guvern, mai mult de la Primărie
Guvernul a stabilit, la propunerea Ministerului Sănătăţii, că standardul de cost pentru serviciile de asistenţă medico–socială pentru fiecare pat, în acest an, va fi de 29.865 lei. Din această sumă, 8.804 lei vor fi de la bugetul de stat, restul de 21.061 lei fiind suportaţi de la bugetele locale ale primăriilor în subordinea cărora se află unităţile de îngrijire. Concluzia la care a ajuns ministerul se bazează pe analiza a numeroşi factori precum: numărul de unităţi medico-sociale care funcţionează la nivelul fiecărui judeţ, numărul de paturi de care dispune, numărul de personal şi diversele categorii de cheltuieli. Din fondurile alocate sunt asigurate cheltuielile de personal aferente medicilor şi personalului medical, precum şi cheltuielile cu medicamentele şi materialele sanitare. În aceleaşi sume sunt incluse şi cheltuielile de personal pentru personalul auxiliar, cheltuielile pentru hrană şi bunuri şi servicii necesare întreţinerii şi funcţionării, pentru reparaţii, consolidări şi dotări. Standardele de cost sunt însă instrumente de lucru facultative, pentru că în afara fondurilor de la bugetul de stat, finanţarea poate fi asigurată de autorităţile publice locale în măsură mai mare sau mai mică, după posibilităţi. Astfel, nivelul de trai al celor internaţi este variabil, în funcţie de capacitatea de finanţare de la nivel local.
În judeţ funcţionează doar două unităţi medico-sociale
În judeţul Hunedoara funcţionează doar două astfel de unităţi, respectiv Unitatea de asistenţă medico – socială Baia de Criş, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara şi Unitatea de asistenţă medico–socială Hunedoara, plasată sub tutela Consiliului Local al municipiului Hunedoara. Cele două instituţii au împreună o capacitate de 95 de locuri, mult prea puţin pentru numărul celor care au nevoie de sprijin. „O altă unitate de acest fel a fost amenajată la Uricani, are aprobări, personal, dar nu a fost inaugurată pentru că nu se poate susţine financiar”, a declarat Dumitra Ştefan, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara. În unităţile de asistenţă medico–socială cheltuielile de personal aferente medicilor şi asistenţilor medicali, precum şi cheltuielile cu medicamente şi materiale sanitare sunt suportate de la bugetul de stat, iar cheltuielile pentru personalul nemedical, cheltuielile de întreţinere, gospodărire, hrană, reparaţii, consolidări şi dotări se suportă de la bugetul local.
„Fără modernizări, dar cu strictul necesar asigurat”
În Unitatea de asistenţă medico–socială de la Baia de Criş au găsit adăpost un număr de 35 de bătrâni bolnavi. Toate paturile sunt ocupate în permanenţă. Personalul unităţii cuprinde 34 de salariaţi, personal medical şi nemedical. Asistenţa medicală este asigurată de un medic, şase asistente şi opt infirmiere. „Noi am avut, în general, înţelegere din parteaautorităţilor locale. Ar mai fi nevoie de personal, dar în condiţiile actuale ne descurcăm cum putem. Nu facem modernizări, dar avem asigurat strictul necesar pentru acest an”, a declarat Maria Vlad, director al Unităţii de asistenţă medico–socială Baia de Criş.
„Indicatorul de bază este calitatea vieţii beneficiarilor”
Cea de-a doua unitate de asistenţă medico–socială din judeţ a fost înfiinţată la Hunedoara în urmă cu trei ani. Unitatea are o capacitate de 60 de paturi, ocupate în totalitate de persoane vârstnice cu domiciliul pe raza municipiului. Personalul este compus din 37 de persoane, dintre care doi medici, 12 asistente medicale şi 19 angajaţi auxiliari. „În unitatea noastră primesc îngrijire medicală persoane cu afecţiuni cronice care necesită permanent sau temporar supraveghere, tratament şi care din cauza unor motive de natură economică, fizică, psihică sau socială nu au posibilitatea să îşi asigure nevoile sociale, să îşi dezvolte propriile capacităţi şi competenţe pentru integrarea socială. Punem accentul pe calitateavieţii beneficiarilor, acesta fiind indicatorul de bază al activităţii noastre. Printr-o hotărâre de guvern din 2008 a fost alocată suma de 3.067 mii lei pentru amenajarea şi reabilitarea clădirii unde funcţionăm. Astfel, capacitatea unităţii va spori cu încă 60 de paturi, va fi dotată cu bucătărie şi spălătorie proprie”, afirmă Iuliana Manasiea, director executiv al Unităţii medico–sociale Hunedoara.
Cătălin Rişcuţa
I wana mai mult ingrijire bolnavi
RăspundețiȘtergere