miercuri, 21 aprilie 2010

Târgul de duminică într-o piaţă ca o groapă de gunoi


Fosta „piaţă a ruşilor”, de lângă cimitirul Bejan, funcţionează în regim de târg de vechituri. Comercianţii de ocazie îşi vând mărfurile printre gunoaie şi câini vagabonzi în condiţiile în care administratorii pieţei percep atât taxă de intrare cât şi taxă de tarabă. Autorităţile locale şi sanitare nu au habar despre condiţiile în care se desfăşoară comerţul în târgul de vechituri şi nu au luat până acum măsuri prin care să oblige administratorii să igienizeze piaţa, cu atât mai mult cu cât aici se vând şi produse alimentare. Din „Piaţa Ruşilor”, de unde devenii cumpărau cam tot ce producea fosta economie sovietică, a rămas doar amintirea.
Mutată în urmă cu câţiva ani din locul unde este amplasat supermarketul Trident, piaţa mai funcţionează doar duminica în regim de târg de vechituri. Fostele chioşcuri s-au transformat în adăpost pentru boschetari, care şi-au amenajat din pături şi haine vechi culcuşuri călduroase. Nici câinii vagabonzi, gunoaiele şi noroiul nu lipsesc din peisaj.
De toate şi pentru toţi o zi pe săptămână 
Duminica, încă de la primele ore ale dimineţii vânzătorii de ocazie cât şi „vânătorii de chilipiruri” invadează efectiv târgul. La poartă o doamnă amabilă, angajată probabil de administratorii pieţei, rupe bilete de intrare. Accesul în târgul de vechituri costă 50 de bani. Încă de la intrare, printre maldăre de gunoaie şi câini vagabonzi, vânzătoarele tuciurii cu fuste colorate îşi expun marfa pe pături, pe fostele tarabe sau chiar pe capota maşinilor. Mărfurile expuse spre vânzare acoperă o gamă largă de produse. De la mulinete, pantofi uzaţi, monede vechi sau jucării până la casetofoane şi telefoane de ultimă generaţie. Toate acestea pot fi achiziţionate la preţuri de nimic. Mai mult, în cazul în care un produs are un preţ mai piperat se practică şi metoda negocierii. Vânzătorii ambulanţi sunt deschişi la orice ofertă din partea cumpărătorilor. Adesea de fac şi trocuri pentru diferite mărfuri. Iar dacă clientul resimte oboseală şi chiar foame după o dimineaţă de cumpărături se poate opri să guste un mic şi să soarbă o bere, în aceleaşi condiţii insalubre.
Comercianţii nemulţumiţi de condiţiile oferite 
Condiţiile insalubre în care funcţionează piaţa din Bejan îi nemulţumeşte până şi pe comercianţi. Aceştia plătesc doi lei pentru o tarabă sau un spaţiu în care să-şi etaleze marfa. „Astea nu sunt condiţii. E mizerie peste tot şi nimeni nu face curat. Fiecare vine şi vinde ce are pe acasă. Oamenii mai vin se uită, uneori cumpără. Nu avem ce face, astea sunt condiţiile din ziua de azi”, mărturiseşte Alghin Jurjea, un comerciant din piaţa Bejan. Clienţii, amatori de chilipiruri caută printre vechituri lucruri ieftine şi folositoare. De multe ori pleacă de la piaţă fără nimic în sacoşă. La rândul lor clienţii sunt nemulţumiţi de condiţiile mizere din piaţa de la Bejan.
Administratorii nu sunt de găsit
Societatea Publiserv Goscom SRL are în administrare atât piaţa de la Bejan cât şi alte două pieţe din Deva, respectiv piaţa Dacia şi piaţa din Micro 15. Administratorii pieţelor nu au putut fi găsiţi până la închiderea ediţiei. Reprezentanţii administraţiei locale sunt mulţumiţi de modul în care este administrată piaţa de vechituri. „Piaţa de la Bejan nu este lăsată la voia întâmplării. Ştiu că pentru acel spaţiu s-a depus un proiect pentru accesarea unor fonduri europene. Nu ţine de primărie administrarea pieţei”, a declarat Cosmin Costa, viceprimarul Devei. Nici reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică nu au cunoştinţă de condiţiile în care funcţionează piaţa de la Bejan. „Este prima dată când aflu despre această piaţă şi de faptul că se comercializează în special produse alimentare. Este o problemă majoră. Consider acest telefon drept o sesizare în ceea ce priveşte condiţiile de funcţionare ale pieţei. Voi desemna o echipă care să meargă duminică să constate neregulile de acolo şi vom aplica sancţiuni pe măsură”, a spus Valeria Andreescu, director al departamentului Sănătate şi Control din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara.

Irina Năstase

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu