miercuri, 21 aprilie 2010

Scandalul cu terenul de pe Dealul Paiului revine în atenţia aleşilor deveni


Povestea terenului vândut de Primărie la un preţ mult sub valoarea de piaţă a reaprins spiritele în şedinţa de ieri a Consiliului Local Deva. Aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru construirea unor locuinţe în zona Zăvoi şi anularea contractului de vânzare-cumpărare pentru terenul destinat construcţiei de locuinţe au fost motivele pentru care Consiliul Local Deva s-a divizat în două tabere. Şapte consilieri locali ai municipiului Deva au propus pe ordinea de zi a şedinţei de ieri un proiect de hotărâre prin care să se constate nulitatea contractului de vânzare-cumpărare a unui teren din zona Zăvoi, contract încheiat în urmă cu patru ani între Primăria Deva şi firma Sanca. S.R.L.
Terenul cu o suprafaţă de 122.354 de metrii pătraţi a fost vândut la preţul de 1,2 euro/ mp. Una din condiţiile stipulate în contract era ca, în termen de 36 de luni, Sanca. S.R.L să finalizeze lucrările de construcţie a locuinţelor sociale. Vânzarea terenului a făcut obiectul cercetărilor penale declanşate de procurorii DNA, aleşii locali fiind cercetaţi pentru efectuarea de operaţiuni comerciale dezavantajoase în urma căreia a fost adus un prejudiciu Consiliului Local de peste două milioane de euro. În luna octombrie a anului trecut, dosarul instrumentat de DNA a fost soluţionat cu neînceperea urmăririi penale.
Propunerile consilierilor au fost respinse 
La finele anului trecut, Sanca SRL a solicitat Primăriei o autorizaţie pentru construcţie, deşi perioada în care trebuiau efectuate lucrările a trecut fără ca firma să-şi îndeplinească obligaţiile prevăzute în contract. Consilierii locali Anca Mermezan, Robert Dobrean, Florin Ghergan, Ovidiu Moş, Florin Oancea, Ferdinant Pogoşan şi Nicolae Ţonea au solicitat repunerea părţilor în situaţia anterioară încheierii contractului de vânzare-cumpărare. Hotărârea nu a primit vot favorabil din partea celorlalţi consilieri. Unul din motivele invocate de cei care sunt pentru continuarea contractului este acela că societatea nu şi-a putut îndeplinii obligaţiile din cauza cercetării făcute de DNA. Ei sunt de părere că termenul de realizare a lucrărilor ar trebui prelungit cu timpul pierdut cu ancheta DNA. Un al doilea motiv pentru care rezilierea contractului nu este oportună ţine de lipsa fondurilor necesare pentru preluarea în posesie a terenului. Acest lucru ar implica restituirea banilor plătiţi de Sanca S.R.L, sume care nu sunt prevăzute în bugetul pe anul acesta.
 
Irina Năstase

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu