miercuri, 14 aprilie 2010

Sprijin pentru fermele de semi-subzistenţă


Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Hunedoara este pregătită pentru a lansa cea de-a doua sesiune pentru primirea proiectelor pe Măsura 141 privind sprijinirea fermelor de semi – subzistenţă. Sprijinul acordat fermierilor urmăreşte dezvoltarea fermelor de la nivelul de producţie pentru consumul propriu şi o cantitate redusă de produse destinate comercializării, la sporirea producţiei pentru piaţă. Ajutorul constă în alocarea sumei nerambursabile de 1.500 euro anual pentru o perioadă de cinci ani, fără necesitatea unei co-finanţări.
După trei ani fermierul trebuie să dovedească, însă, că volumul producţiei valorificate pe piaţă a sporit cu 20 la sută, respectiv că a înregistrat o creştere cu trei Unităţi de Dimensiune Economică (UDE). „Până în prezent a apărut Ghidul de implementare a Măsurii 141, iar personalul a fost instruit pentru derularea programului. Aşteptăm dintr-un moment în altul apariţia actului normativ pentru a putea demara primirea proiectelor. Măsura a fost una de succes astfel încât estimăm că în acest an numărul solicitărilor va spori faţă de anul trecut când am avut, la nivelul judeţului Hunedoara, un număr de 168 de proiecte eligibile”, a declarat Ioan Ştefan, directorul coordonator al DADR Hunedoara. Cum autorităţile cred că numărul proiectelor va creşte cu până la de trei ori, va fi realizată o procedură de selecţie. Astfel, au fost enunţate mai multe criterii, punctate fiecare cu câte 20 de puncte, care va ajuta la departajarea solicitanţilor. Vor fi punctate vârsta sub 40 de ani, cuprinderea în proiect a unui obiectiv de investiţii (terenuri, imobile, utilaje, animale), locaţia fermei într-o zonă defavorizată privind condiţiile de agromediu precum şi apartenenţa fermierului la o formă de asociere. Derularea programului de sprijin presupune parcurgerea a trei faze: verificarea dosarului, stabilirea eligibilităţii şi faza de verificare în teren a datelor. Fondurile se vor derula prin intermediul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Hunedoara.
Fantoma fostelor CAP-uri încă îi bântuie pe agricultori 
Finanţările pe Măsura 142 privind înfiinţarea grupurilor de producători nu au la fel de mare căutare. „La nivelul judeţului nu s-a constituit până în prezent nici un grup de producători. De trei ani purtăm discuţii pentru înfiinţarea unor grupuri pe apicultură, în special pentru creşterea ovinelor şi cultura cartofului. Aceste asocieri nu au avut succes pentru că este nevoie de găsirea unui lider care să se implice în administrarea grupării şi valorificarea în comun a producţiei obţinute. De asemenea, asocierea implică şi o serie de responsabilităţi şi riscuri pe care producătorii nu vor să şi le asume, preferând să-şi valorifice produsele în mod individual. Mulţi dintre ei compară orice formă de asociere cu înscrierea în CAP”, afirmă Emil Gavrilă, expert în cadrul DADR Hunedoara. Fondurile din Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2007 – 2013 (PNDR) pot fi accesate de către solicitanţi la un an după constituirea în grup de producători.
Finanţarea pe Axa LEADER aşteaptă înfiinţarea Grupurilor de Acţiune Locală (GAL) 
O serie de fonduri prin PNDR vor putea fi obţinute de comunităţile rurale după înfiinţarea GAL-urilor, organisme a căror întemeiere este susţinută financiar chiar de Axa Leader. Acest tip de asociere micro-regională este o formă de parteneriat public – privat în care se regăsesc administraţia şi serviciile publice – pe de o parte şi agenţii economici, asociaţiile non-profit sau persoanele fizice interesate – pe de altă parte. Până în prezent au fost întemeiate în judeţul Hunedoara patru GAL-uri. „DADR Hunedoara prin intermediul Departamentului Dezvoltare Rurală sprijină prin oferirea de informaţii şi consultanţă înfiinţarea GAL-urilor. În acest moment ele sunt în faza de constituire juridică, după care vor începe elaborarea strategiei de dezvoltare locală. Asocierea este benefică pentru că orice formă de colaborare asigură punctaje suplimentare pentru proiectele depuse”, mai spune Emil Gavrilă. GAL-urile vor identifica obiectivele comune de dezvoltare, vor selecta proiectele şi vor putea solicita finanţare pe Axa LEADER.
 
Cătălin Rişcuţa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu