miercuri, 7 aprilie 2010

Senatul a aprobat o lege pentru construirea de locuinţe sociale


Persoanele cu venituri reduse sau evacuate în urma retrocedării imobilelor ar putea beneficia de o locuinţă socială. Senatul a aprobat un proiect legislativ care prevede construirea a 50.000 de locuinţe sociale, sub forma unor apartamente de două camere cu o suprafaţă totală de 60 de metri pătraţi. De o astfel de locuinţă pot beneficia persoanele care au venituri reduse, precum şi cele care au fost evacuate în urma unei hotărâri judecătoreşti de restituire a proprietăţilor.
Actul normativ stabileşte şi o serie de condiţii pe care trebuie să le îndeplinească solicitanţii unei locuinţe. Astfel, aceştia trebuie să dovedească faptul că nu deţin în proprietate o locuinţă sau nu sunt chiriaşi într-un spaţiu din fondul locativ al statului, că nu au vândut un imobil după 1990 şi că nu au beneficiat până în prezent de un sprijin din partea statului în bani sau lucrări de execuţie a unei locuinţe. O altă condiţie este ca venitul mediu lunar din ultimul an al persoanelor sau familiilor care solicită acest sprijin să fie sub salariul mediu pe economie. Spaţiile locative ar urma să fie repartizate de către autorităţile publice locale în urma unor anchete sociale. Acestea vor trebui să stabilească mai multe aspecte precum condiţiile de locuit, numărul membrilor familiei şi starea de sănătate a acestora. Proiectul legislativ mai prevede că un procent de 10 la sută dintre locuinţele sociale va fi repartizat persoanelor care au locuit în imobile naţionalizate şi care au fost evacuate în urma restituirii proprietăţilor. Cuantumul chiriei acestor locuinţe nu va depăşi 10 – 15 la sută din venitul net cumulat al locatarilor.
Este un proiect bun, cu impact dublu, social şi economic. În plan social se oferă astfel persoanelor cu venituri reduse şansa de a avea o locuinţă decentă, pe care nu o pot dobândi altfel. În plan economic acest program ar contribui la relansarea unui domeniu, cel al construcţiilor, aflat în impas datorită crizei şi ar conduce la crearea de noi locuri de muncă, obiectiv prioritar al actualului guvern”, a declarat dl. Dorin Gligor, subprefectul judeţului Hunedoara.

Cătălin Rişcuţa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu