miercuri, 7 aprilie 2010

Nesimţirea turiştilor impune noi taxe


          Turiştii care doresc să viziteze Parcul Naţional Retezat vor scoate din buzunar câte cinci lei de persoană, drept tarif de vizitare. Măsura a fost luată de către administraţia Parcului şi a intrat în vigoare începând cu această lună. Măsura a fost luată pentru a salva zona de agrement de la un adevărat dezastru ecologic. Tone de gunoi sunt făcute „cadou” Retezatului de turiştii veniţi cu maşinile la Poiana Pelegii şi nu numai. Retezatul, fără voia lui, le va face şi el un cadou: urşii gunoieri care vor veni sa-şi ceara drepturile de la turişti, sfâşiindu-le corturile şi luându-le rucsacurile.

Nesimţirea lasă urme 
Majoritatea gunoaielor sunt aruncate de turiştii de „picnic”, veniţi la sfârşit de săptămâna la o bere sau la un grătar. Toţi vin cu maşinile, aşa că aduc fără nici un efort fizic tot ce le trebuie. După terminarea distracţiei, în loc să pună resturile într-o pungă, în portbagaj, preferă să le arunce cu nesimţire în locurile care tocmai i-au găzduit sau chiar în albia râului. Data viitoare când vin, tot ei strâmbă din nas că e mizerie în locul de campare. Potrivit reprezentanţilor Parcului, banii strânşi în urma vânzării biletelor de intrare vor fi folosiţi pentru ecologizarea zonei.
Mai mult, aceştia susţin că, din cauza distanţelor lungi până la prima groapa de gunoi, banii de la 150 de turişti abia ajung pentru transportul unui container de gunoi. „Suma pentru vizitarea parcului e mică. Cu cinci lei poţi cumpăra o jumătate de pachet de ţigări sau o sticlă de suc. Contează mult faptul că banii vor fi folosiţi pentru binele parcului şi al turiştilor. Fiecare turist în parte ajută Parcul Naţional Retezat plătind tariful de vizitare. Dacă Retezatul va fi un munte curat, asta se va datora, în bună măsură, turiştilor civilizaţi care iubesc acest masiv”, a declarat directorul parcului, Zoran Acimov.
Bon fiscal plus pungă pentru deşeuri 
Fiecare persoană care va vizita Parcul Naţional Retezat va plăti o taxă de 5 lei. Bonul fiscal poate fi obţinut la Centrul de vizitare Nucşoara şi la Gura Apei. Odată cu bonul fiscal, vizitatorii Parcului vor primi şi câte o pungă pentru deşeuri. Turiştii sunt rugaţi să scoată deşeurile din parc şi să le depună în containerele de gunoi din afara Parcului. În perioada următoare, administraţia Parcului intenţionează să mai cumpere încă trei case fiscale. Două dintre acestea urmează să fie amplasate în Valea Jiului şi la Pietrele, iar a treia va fi itinerantă. În ultimii cinci ani, numărul turiştilor care vizitează Parcul Naţional Retezat a crescut cu circa zece mii de persoane, ridicându-se de la 15 mii, la 25 de mii de vizitatori.
 
Andreea Lazăr

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu