joi, 22 aprilie 2010

Şantier de coşmar în Parcul Corvin


Parcul Corvinul din Hunedoara a fost „mutilat” de o construcţie faraonică abandonată după un cincinal de icneli şi poticniri. Zeci de arbori au fost decimaţi ca să facă loc unui complex de alimentaţie publică, însă proiectul s-a transformat într-un şantier fără sfârşit, un şantier – zicese aflat „în lucru”, cum avertizează panourile de afişaj – în care doar indiferenţa şi dispreţul faţă de hunedoreni mai lucrează. Hotărârea Primăriei Hunedoara de a reamenaja parcul Corvinul a venit încă de pe vremea primarului Nicolae Schiau care - în parteneriat cu firma SC Proiect Design SRL - a lansat un proiect de amenajare a unei clădiri cu destinaţia de pizzerie, fast-food şi patisserie pe o suprafaţă de 500 de metri pătraţi în incinta parcului.
În septembrie 2005, parteneriatul a prins contur, urmând ca în data de 2 mai 2006 proiectul să primească autorizaţia de construcţie şi să se dea drumul lucrărilor.

Când Primăria îţi dă un deget iei toţi copacii… 
Peste 25 de copacii au fost tăiaţi, s-au făcut săpăturile pentru fundaţia complexului, dar clădirea care este ridicată nu a mai avut parte de finisaje. Betonarea zonei verzi a fost îndelung contestată de locuitori şi povestea arborilor tăiaţi s-a transformat repede într-un adevărat scandal local. A urmat abuzul celor implicaţi în proiect care au găsit de cuviinţă să extindă lucrarea, nerespectând cei 500 de metrii pătraţi acordaţi legal şi astfel aleşii locali au intrat în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din cauza şantierului extins cu mult peste ceea ce a fost autorizat. „Proiectul a fost prezentat superficial în şedinţa de Consiliu. La momentul respectiv, după cum s-a pus problema, 500 de metri pătraţi pentru pizzeria, fast food şi patiserie nu erau o problemă care să deranjeze oamenii şi copii veniţi în parc să se relaxeze. Problemele s-au agravat când au apărut diferenţele în timpul construcţiei şi odată cu ele şi reclamaţiile. Ştiu că în forma actuală a proiectului este propus şi un restaurant care oricum are deja spaţiul necesar construit ”, a afirmat consilierul local Ilie Demeter.
Consilierii locali oscilează între indiferenţă şi neputinţă 
Momentan nu se mai ştie cu exactitate care este soarta construcţiei din parcul Corvinul. Imobilul trebuia să fie finalizat încă din anul 2008. Consilierii locali nu se îndură să dărâme clădirea construite fără acordul lor, nu ar vrea ca şantierul să fie o capcană periculoasă pentru copiii care se joacă în parc şi nici nu pot ignora faptul că hunedorenii nu şi-au dorit clădirea în parc. Mamele care îşi scot pruncii la „aer curat” nu sunt încântate de şantierul din mijlocul parcului. „Dacă erau întrebaţi oamenii şi copiii care vin aici zilnic, cu siguranţă că nimeni nu ar fi fost de acord cu o cârciumă în această zonă, cu o sursă de mizerie şi cu o clădire de prost gust. Dar aşa e când sunt pile la Primărie… Mă întreb dacă vor mai termina vreodată ceea ce au început”, a afirmat o mamă venită la plimbare cu fetiţa ei.
 
Georgiana Giurgiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu