joi, 22 aprilie 2010

Lupte grele pe frontul liberal - Crin Antonescu chemat ca „forţă” de instaurare a păcii -


Consilierii locali deveni, membrii ai Partidului Naţional Liberal, riscă să-şi piardă funcţiile publice după ce membrii Biroului Teritorial Judeţean Hunedoara au votat excluderea lor din partid. Motivul: au încălcat statutul partidului atunci când au votat la cârma Devei un viceprimar PD-L. Totul a început în urmă cu două săptămâni când primarul Devei, Mircia Muntean a organizat o şedinţă extraordinară a Consiliului Local pentru schimbarea din funcţie a viceprimarului Florin Oancea. Atunci, din cei 19 consilieri prezenţi la şedinţă, doar cinci (dintre care patru PSD) s-au opus schimbării, restul acceptând varianta primarului.
Din acest motiv, liderul organizaţiei judeţene a PNL, Mircea Moloţ a decis, luni seara, împreună cu alţi 16 membrii ai Biroului Teritorial Judeţean că cea mai bună pedeapsă pentru consilierii liberali ar fi excluderea din partid. „La şedinţa de luni seara, prin vor secret, s-a luat decizia de a propune delegaţiei permanente teritoriale excluderea celor opt consilieri municipali pentru nerespectarea statutului partidului. Mai exact, ei s-au întâlnit joia în Biroul Municipal şi au hotărât susţinerea lui Florin Oancea sau a unui alt candidat de viceprimar din partea PNL, iar a doua zi au votat excluderea lui Oancea şi nu au pus pe listă un alt liberal”, a declarat preşedintele PNL Hunedoara, Mircea Moloţ.
„Am cerut excluderea lor din partid” 
Singurul care a declarat că a votat pentru excluderea din partid a celor opt consilieri locali a fost deputatul Bogdan Ţâmpău. „Eu chiar am cerut excluderea consilierilor. Am atenţionat o parte din consilieri chiar înainte de şedinţă pentru că ştiam deja care va fi ordinea de zi a acelei şedinţe. Am cerut măsura de excludere iar, în şedinţa de luni, deşi a fost un vot secret eu nu fac un secret din asta şi spun că am votat excluderea lor”, a declarat deputatul Bogdan Ţâmpău.
O decizie pripită 
De cealaltă parte, consilierii locali în frunte cu primarul Devei, Mircia Muntean şi viceprimarul Cosmin Costa consideră decizia membrilor Biroului Teritorial Judeţean drept una pripită. „A fost o decizie pripită, luată de un preşedinte pripit şi neexperimentat politic. Eu cred că hotărârea lor nu va fi acceptată de Biroul Politic Central. Noi vom cere în continuare sancţionarea lui Florin Oancea pentru că, în Consiliul Local, a mers mână în mână cu consilierii social democraţi”, a declarat Mircia Muntean, preşedintele interimar al organizaţiei PNL Deva. Aceeaşi părere este împărtăşită şi de consilierii locali PNL. „Hotărârea membrilor BPJ este un abuz atât timp cât nu sunt îndeplinite condiţiile statutare”, este declaraţia lui Dorin Oană. Nici Marcel Morar nu s-a întrecut în declaraţii. „Prefer să nu comentez această decizie. Nu cunosc foarte multe amănunte şi deocamdată prefer să mă abţin”, a afirmat Morar. Ceva mai acid a fost consilierul Ioan David, vizibil afectat atât de decizia BPJ, cât şi de declaraţia deputatului Bogdan Ţâmpău. „Ceea ce spun ei sunt gogoşi. Este de fapt o luptă pentru putere. În ceea ce priveşte motivul invocat de reprezentanţii BPJ, schimbarea lui Oancea şi alegerea lui Oprişiu a fost o măsură pentru ca şi Consiliul Local să poată funcţiona, nu o alianţă. Acelaşi lucru se putea face şi cu PSD-ul, dar ei sunt doar trei consilieri locali, pentru că al patrulea lipseşte mereu, iar atunci majoritatea hotărârilor ar fi fost blocate din egoism politic. În ceea ce priveşte declaraţia lui Bogdan Ţămpău, el este tânăr şi fără experienţă în politică şi atât, pentru că nu vreau să jignesc un deputat al României. Dar când el făcea caligrafia eu eram membru PNL”, a declarat Ioan David.
Nu vor scăpa de sancţiuni 
Potrivit preşedintelui PNL Hunedoara, Mircea Moloţ, decizia finală îi va aparţine liderului liberalilor, Crin Antonescu. Acesta va fi prezent la Deva în zilele următoare când i se va prezenta situaţia din Consiliul Local Deva. Moloţ a mai adăugat că, indiferent care va fi decizia, cei opt consilieri locali vor fi sancţionaţi într-un fel sau altul. De asemenea, i se va propune lui Antonescu şi sancţionarea viceprimarului Cosmin Costa, care se află în aceeaşi situaţie cu consilierii.

Andreea Lazăr

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu