marți, 13 aprilie 2010

Primăvara şi leacurile „băbeşti”


Odată cu apariţia primăverii şi implicit a afecţiunilor sezoniere încep să „răsară” şi leacurile folosite din moşi strămoşi. Plantele medicinale oferă o alternativă la medicaţia prescrisă de medic în tratarea diferitelor boli care apar în acest sezon. Astfel pentru tratarea anemiei de primăvară se prepară un decoct dintr-o linguriţă de rădăcină de ştevie de grădină, care se fierbe într-o cană de apă, vreme de 5 minute. Se strecoară, se beau două căni pe zi, înainte de masă, una dimineaţa şi alta seara, înainte de culcare. Un alt tratament pentru această afecţiune este rădăcina de hrean, recomandat în special pentru copii. 10-15 g de rădăcină tăiată mărunt se fierbe 10 minute în jumătate de litru de apă. Se consumă trei căni pe zi. Afecţiunile respiratorii se pot trata cu decoct de conuri de brad. Se pun 3-4 conuri de brad la macerat într-un litru de apă. După o oră se fierb patru minute după care se lasă să infuzeze zece minute. Se beau trei căni pe zi. Pentru crizele de astm se consumă băutură de usturoi. O căpăţână de usturoi se toacă mărunt şi se pune la macerat 15 zile în trei litri de ţuică de casă.
Se scutură în fiecare zi apoi se filtrează printr-un tifon. În caz de criză de astm, se înmoaie o bucată de zahăr în acest alcool şi se suge încetişor. Pentru combaterea crizelor de astm infuzia de turiţă-mare sau de lumănărică sunt foarte eficiente. Un alt leac tradiţional foarte eficient în tratarea gripei de primăvară este băutura de cui încins. Un cui de fier lung de trei centimetri se înroşeşte la flacăra aragazului. Într-un pahar cu apă fierbinte se pun o aspirină diluată, două linguriţe de rom şi nouă cuişoare (condiment). Când s-a înroşit cuiul de fier, acesta se introduce în paharul cu apă până când nu mai sfârâie. Lichidul se bea înghiţitură cu înghiţitură.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu