marți, 13 aprilie 2010

Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, arie protejată fără acte în regulă

Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina funcţionează fără un Program de management şi un regulament aprobat, conform cerinţelor legislaţiei care reglementează ariile protejate. În aceste condiţii administraţia Parcului riscă să piardă finanţarea europeană de 260.000 de euro, aprobată în baza unui proiect depus în urmă cu trei ani de foştii administratori. Actuala conducere a Parcului Natural Grădiştea Muncelului - Cioclovina îşi asumă merite pentru obţinerea unor fonduri printr-un proiect la care nu a avut nici o contribuţie.
Mai mult decât atât, lipsa unor documente esenţiale pentru buna funcţionare a ariei protejate ar putea să ducă la pierderea sumei obţinută în urma aprobării proiectului la care au muncit specialişti din fosta conducere.
Fără aviz de la Mediu nu se poate 
Conform Ghidului solicitantului de fonduri europene pentru ca proiectul să fie eligibil şi să beneficieze de finanţare este nevoie şi de aviz de mediu sau Avizul Natura 2000, care se obţin de la Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului. „Proiectul nu putea primi finanţare atâta vreme cât nu are aprobarea de la mediu. La noi nu a venit nimeni pentru a solicita eliberarea documentului necesar”, a declarat Georgeta Barabaş, director APM Hunedoara. Mai mult, Administraţia Parcul Natural Grădiştea Muncelului - Cioclovina îşi desfăşoară activitatea fără ca aria protejată să aibă un plan de management şi un regulament aprobat de Ministerul Mediului şi al Pădurilor. Pe pagina de Internet a Parcului este postat un plan de management cu menţiunea că este în curs de aprobare, dar pentru obţinerea avizelor în vederea accesării fondurilor europene este nevoie ca documentul să fie aprobat de Ministerul Mediului. Conducerea Parcului nu poate explica de ce Planul elaborat în anul 2007 nu a fost încă aprobat. În acelaşi stadiu se află şi Regulamentul ariei protejate.
Activitate cu eficienţă îndoielnică 
Din raportul de activitate al serviciului de administrare al Parcului reiese că priorităţile absolute ale conducerii sunt acţiunile de conştientizare a populaţiei. În acest sens pe parcursul unui an au fost derulate doar câteva acţiuni în unele şcoli din Deva, Hunedoara, Orăştie sau Haţeg. Elevilor le-au fost prezentate aplicaţii realizate în Power Point. De asemenea, administraţia Parcului a mai organizat o expoziţie „Aripi în Zbor”. Despre activitatea de cercetare ştiinţifică şi conservare a ariei protejate, administraţia Parcului nu oferă informaţii. Parcul Natural Grădiştea Muncelului - Cioclovina a fost înfiinţat în 1979 şi apoi reconfirmat în 1997. În anul 2000, Parcul a fost declarat arie protejată de interes naţional. Administrarea Parcului Natural Grădiştea Muncelului - Cioclovina a fost asigurată până la sfârşitul anului trecut de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva. Din 29 decembrie 2009 Parcul este în subordinea Direcţiei Generale Protecţia Naturii şi Managementul Ariilor Naturale Protejate din cadrul Ministerului Mediului şi al Pădurilor.

Irina Năstase

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu