Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei a fost marcată în judeţ printr-o manifestare organizată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara. Medicii hunedoreni au încercat să atragă atenţia asupra faptului că tuberculoza rămâne o problemă epidemiologică, producând moartea a milioane de oameni anual. Tuberculoza ocupă locul doi la nivel mondial, în rândul bolilor infecţioase cu cele mai multe decese, după SIDA.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), derulează pentru anul 2010 o campanie de prevenire şi informare asupra aceste boli, sub sloganul „Împotriva tuberculozei! Mai mult, mai bine, mai repede!”.
Criza complică planul de luptă împotriva TBC-ului
Într-un studiu realizat de psihologul Ioan Crişan şi medicul dr. Mihaela Sancu se arată că: „Anul 2010 reprezintă jumătatea perioadei Planului Global de luptă împotriva TBC şi marchează un moment de bilanţ, precum şi de repliere asupra ţelurilor acestuia mizând pe noile descoperiri şi noi abordări ale acţiunilor de control şi tratament. Din 2004 s-au înregistrat progrese: numărul bolnavilor de tuberculoză şi rata deceselor la nivel mondial a scăzut. A crescut nivelul finanţării Planului Global, dar faţă de ţinta anului 2010 de atragere a 1,1 miliarde dolari, există deja un deficit de 0,6 miliarde de dolari. În raport cu necesităţile anului 2010, ţările lumii ar trebui să participe cu încă 2,4 miliarde de dolari la Planul Global menţionat. Sa estimat că între 2011 – 2016, deficitul finanţării planului va creşte la aproximativ 23, 8 miliarde de dolari, incluzând şi necesarul de fonduri pentru cercetarea ştiinţifică. Aceste resurse sunt indispensabile şi transformării noilor descoperiri din cercetarea ştiinţifică în domeniul bolii în tratamente standard accesibile. În continuare pe lume, încă, unul din trei bolnavi de tuberculoză nu este diagnosticat la timp şi nu primeşte tratament, astfel că trebuie create noi căi de a ajunge la acei oameni, indiferent de zona unde se află. Tuberculoza nu ţine cont de criza economică şi de lipsa de fonduri, ba dimpotrivă, la infectare devin mai expuse persoanele defavorizate, şomerii, persoanele fără venituri, cele cu nivel scăzut de educaţie, cele fără adăpost şi care au acces scăzut la serviciile medicale. Or, ştim foarte bine că determinanţii sănătăţii publice şi a persoanei sunt condiţiile sociale şi economice - condiţiile reale de viaţă şi de activitate (muncă sau învăţământ/ studiu). Ca maladie infectocontagioasă, tuberculoza rămâne însă problema tuturor cetăţenilor şi oricine dintre noi se poate îmbolnăvi – aşa că nu putem rămâne pasivi”.
„Un pacient nesupravegheatdevine un caz greu de tratat”
Specialiştii care au participat la seminarul de ieri sunt de părere că o societate cu oamenii educaţi şi bine informaţi a diminua considerabil incidenţa bolii. „Prin această manifestare dorim să informăm populaţia asupra gravităţii acestei boli. Prin Programul Naţional de Control al Tuberculozei facem eforturi pentru menţinerea sub supraveghere atentă atât a celor care au intrat în contact cu boala cât şi a celor care sunt predispuşi la îmbolnăvire. O problemă se referă la chimiorezistenţa bacililor la medicamentaţia clasică dar şi la cea de ultimă rezistenţă. Un pacient nesupravegheat poate ajunge să numai răspundă la tratament astfel devine un caz greu de tratat”, a declarat dr .Maria Neagu medic primar pneumologie.
Irina Năstase
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu