marți, 30 martie 2010

Sfintele Paşti, între bucuria sărbătorii şi preţurile care nu ţin cont de criză


          Zilele premergătoare sărbătorilor pascale au scos la cumpărături gospodinele care doresc să pregătească pentru masa de Paşti bucate tradiţionale. Fie că optează pentru a-şi face cumpărăturile în piaţă sau la supermarket, preţurile „piperate” umbresc bucuria sfintelor sărbători. Febra cumpărăturilor se simte în pieţele şi magazinele Devei. Comercianţii s-au aprovizionat cu produsele aflate la mare căutare în această perioadă şi diferite oferte promoţionale. Dar asta nu înseamnă că au adaptat preţurile în funcţie de bugetul hunedorenilor care fac parte din categoria mai săracă a populaţiei.
Din bucatele tradiţionale sărbătorii Pascale nu pot lipsi cozonacii, drobul, ouăle roşii, mielul, caşul, legumele proaspete şi pasca. În vreme de criză, gospodinele se orientează însă să-şi asigure un meniu îmbelşugat la costuri cât mai mici.
Lista de cumpărături
          Preţurile practicate de comercianţii din pieţele agroalimentare sunt destul de ridicate anul acesta. Deşi s-au aprovizionat ca să poată oferi clienţilor toată gama de produse solicitate, mulţi comercianţi de la tarabe preconizează că vor rămâne cu marfa nevândută. Ouăle „de casă”, proaspete, se vând la 0,7 lei bucata, în timp ce oferta din supermarket sau din magazinele specializate este mai atrăgătoare: 0,4 lei bucata. Preţul vopselei pentru ouă variază între 0,6 lei pliculeţul până la 5 lei, iar abţibildurile pentru decorat costă în jur de 3 lei. Carnea de miel poate fi cumpărată, anul acesta, cu 25 lei/ kilogram. Deşi ciobanii se plângeau că anul acesta sărbătoarea se prăznuieşte prea devreme şi că meii sunt prea mici, carcasele de miel sunt de şase până la zece kilograme. Legumele proaspete, fie ele şi de import, sunt vândute la preţuri destul de ridicate. Astfel, kilogramul de roşii ajunge să coste chiar şi opt lei, iar cei care preferă roşiile „cherry” vor scoate din buzunar 13 lei pentru un kilogram. Ceapă verde se vinde de la 0,50 lei până la 1,5 pe legătură, iar preţul unei legături de ridichii variază între un leu şi trei lei. Cam tot aşa se vinde şi salată verde. Un kilogram de spanac costă cinci lei, iar castraveţii sunt la şapte lei. Preţul lactatelor nu s-a schimbat faţă de perioada anterioară. Un kilogram de brânză costă 18 lei, la fel şi kilogramul de caş. Un kilogram de urdă se vinde la 12 lei. Gospodinele care doresc ca meniul pentru Paşti să cuprindă şi sarmalele vor fi nevoite să adauge pe lista de cumpărături şi carnea tocată. Preţul pentru un kilogram de carne tocată este de 15 lei.
          Doamnele care nu au timpul sau îndemânarea necesară pentru a prepara prăjituri pot apela la serviciile oferite de patiserii sau cofetării. Un kilogram de prăjituri asortate costă în jur de 23 de lei, iar preţul pentru kilogramul de tort variază între 25 şi 30 de lei.
          Cozonacii cu mac, nucă sau rahat pot fi cumpăraţi din patiserii sau brutării. Comenzile se pot face până joi cel târziu, iar preţul de cumpărare este 5,5 lei per bucată.
 
Irina Năstase

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu