duminică, 7 martie 2010

Preasfinţitul Gurie a binecuvântat la Nandru

Duminica de ieri a fost o zi deosebită pentru micuţa comunitate din satul Nandru, comuna Pştiş. Preasfinţitul Gurie, episcop al Devei şi Hunedoarei, a oficiat o slujbă de sfinţire la biserica ortodoxă cu hramul „Schimbarea la Faţă”. Evenimentul a venit ca o împlinire a eforturilor depuse de autorităţi, sponsori şi enoriaşi pentru renovarea lăcaşului de cult.

Tineri îmbrăcaţi în strai popular l-au întâmpinat pe Preasfinţitul Gurie cu pâine şi sare în faţa bisericii din Nandru, biserică ce devenise, ieri, neîncăpătoare pentru numărul mare de credincioşi care au dorit să ia parte la slujba religioasă.

Cei ce nu înţeleg sensul Crucii o poartă cum îşi duc ocnaşii lanţurile

Pictura din biserică, icoanele lucrate în foiţă de aur şi exteriorul bisericii au fost vreme de un an refăcute prin grija creştinească a autorităţilor locale, a enoriaşilor şi a sponsorului Tiberiu Stan. Renovarea bisericii a costat 40.000 de lei. Biserica „Schimbarea la Faţă” a fost construită în 1925, iar târnosirea s-a făcut în anul 1985. „Am venit cu mare bucurie să binecuvântăm lucrările făcute în această parohie pentru că părintele Eugen şi enoriaşii au trudit o vreme îndelungată pentru a renova lăcaşul bisericii din Nandru. Este a treia duminică din Postul Mare. Duminica de astăzi este cea a Sfintei Cruci, este închinată Sfintei Cruci. Astăzi avem posibilitatea să medităm ce reprezintă crucea pentru creştini. Dacă până la răstignirea lui Iisus crucea era cel mai josnic semn, acum este altar de jertfă, sabie împotriva diavolului. Important este să înţelegem sensul şi valoarea crucii. Creştinii care înţeleg sensul crucii o poartă cu dragoste. Cei care nu înţeleg o poartă cu silă aşa cum îşi poartă ocnaşul lanţurile la picioare”, a mărturisit Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei.

Părintele Eugen este de acum sachelar

În semn de preţuire a devotamentului faţă de parohie şi enoriaşi, ieri, preotul Eugen Neacşu, parohul bisericii „Schimbarea la Faţă” din Nandru, a fost ridicat la rang de sachelar. După oficierea slujbei religioase, toţi cei prezenţi au fost omeniţi cu un pahar de vin, colaci şi plăcinte gătite de post. „Părintele s-a implicat foarte mult pentru realizarea acestor lucrări. Astăzi, noi adus colacii şi vinul. Prăjiturile de post au fost făcute de săteni. Mai avem de sfinţit trei biserici în comună. Ele vor fi renovate în, cel mult, două luni”, spune Leorean Casian Voina, primarul comunei Peştişu Mic.

Maria Bulz

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu