miercuri, 31 martie 2010

O femeie puternică se poate ocupa atât de politică cât şi de acţiuni caritabile


Până nu demult exista prejudecata că unele activităţi nu li se potrivesc femeilor. Politica este încă dominată de bărbaţi chiar dacă este de genul feminin. Ambiţioase şi luptătoare femeile au depăşit perioada în care băteau intimidate în retragere în faţa bărbaţilor. O voce cu rezonanţă în lumea politică din judeţ ul Hunedoara, este cea a Lilianei Ţolaş. Absolventă a Institutului de Mine Petroşani, secţia Preparate, Liliana Ţolaş şi-a început cariera ca şi inginer stagiar la Uzina de Preparare din Teliuc unde şi-a desfăşurat activitatea în diferite funcţii până în 1999. Cu 11 ani în urmă părăseşte domeniul mineritului pentru Inspectoratul Teritorial de Muncă din Hunedoara, unde ocupă postul de Şef Birou Teritorial Hunedoara.
În paralel a reuşit să fie aleasă două mandate consecutive ca reprezentant al PSD în Consiliul Judeţean Hunedoara. Liliana Ţolaş şi-a început activitatea politică în 1997. Deşi consideră că a făcut pasul în acest domeniu un pic cam târziu, mărturiseşte că a ales să urmeze această cale pentru a aduce o schimbare şi din dorinţa de a putea face ceva pentru cei din jur. Ca om politic, Liliana Ţolaş a făcut dovada caracterului său deosebit. Nu a evitat niciodată să se aşeze la aceaşi masă cu oameni politici din alte partide dacă discuţile s-au materilizat în acţiuni benefice pentru cetăţeni. Numărul mare de voturi pe care l-a obţinut la alegerile parlamentare din 2008, este dovada valorii politice a Lilianei Ţolaş. „Politica nu e război sau luptă şi nici nu înseamnă să faci şedinţe interminabile. Un adevărat om politic se implică în ceea ce face, nu pentru a aştepta ceva în schimb. Valoarea ţi-e recunoscută pe parcurs şi rezultatele nu întârzie să apară. Întotdeauna am considerat că se poate face politică alături de cei care doresc să realizeze ceva pentru cetăţenii hunedoreni, îndiferent dacă fac sau nu parte din acelaşi partid în care activez”, a adăugat Liliana Ţolaş. După absolvirea facultăţii în 1990, Liliana Ţolaş a acordat un mare interes pregătirii sale profesionale, fapt dovedit de numeroasele diplome de absolvire a diferite cursuri de perfecţionare. Iar în 2005 absolveşte cea de-a doua facultate, Faculatatea de Ştiinţe – Secţia Finanţe Bănci din Petroşani. Timp de patru ani, Liliana Ţolaş a activat în cabinetul său de consiliere. O muncă istovitoare dar despre care mărturiseşte că i s-a dedicat întrutotul. Tot la cabinet a oferit servici gratuite de consiliere persoanelor care doreau să îşi găsească un loc de muncă în străinătate. De asemenea a intermediat angajări între firmele care se ocupau de contracte de muncă în străinătate şi cei ce doreau să muncească în altă ţară. Restructurările de la combinatul din Hunedora au lăsat fără loc de muncă mai multe femei trecute de vîrsta de 45 de ani. Prin intermediul unui program de reconversie profesională derulat la cabinetul de consiliere al Lilianei Ţolaş, acestea au beneficiat de cursuri gratuite pentru reorientare profesională.
„Cel mai mic ajutor poate face un om fericit și asta contează enorm” 
Persoană dinamică, ce crede cu tărie că orice ajutor acordat unei persoane este important, Liliana Ţolaş a fost implicată de-a lungul timpului în mai multe activităţi de voluntariat. S-a implicat activ în calitate de voluntar în proiectele şi programele derulate de Asociaţia pentru Promovarea Egalităţii de Şanse (APES) România. A participat la numeroase campanii de informare şi acţiuni de ajutorare a persoanelor aflate în dificultate. Prin intermediul APES a fost înfiinţat primul cabinet de consiliere pentru femei din care s-au format mai târziu şapte ONG-uri. În cadrul organizaţilor non-guvernamentale din judeţ, Liliana Ţolaş activează în calitate de voluntar. Nu a accesptat niciodată să fie numită într-o funcţie de conducere a acestora datorită implicării sale în viaţa politică şi pentru a evita anumite suspiciuni. „Prefer să nu mă implic în conducerea acestor organizaţii non profit şi să rămân la statutul de voluntar. Nu am dorit să implic politica în voluntariat. Voluntariatul este cea mai bună metodă de a arăta că te preocupă problemele celor din jur şi sfătuiesc pe oricine să se implice. Cel mai mic ajutor poate face un om fericit şi asta contează enorm”. O altă asociaţie non-profit în cadrul căreia Liliana Ţolaş îşi desfăşoară activitatea de voluntar este Asociaţia „Mama”, care oferă sprijin femeilor care îşi doresc un copil sau cele care vor să renunţe la o sarcină nedorită. Totodată Liliana Ţolaş este preşedintele Organizaţiei pentru Femei a PSD din Hunedoara unde reprezintă peste 6.500 de femei.
Sprijin din partea familiei 
Cu toate că activează într-o lume dominată în mare parte de reprezentanţii sexului tare, Liliana Ţolaş nu s-a lăsat niciodată intimidată de aceştia. „Misoginismul există la modul general. Personal nu am suferit din această cauză pentru că am avut curajul să intru mereu în competiţiei cu bărbaţii ca de la egal la egal. Totul depinde de femeie, dacă se lasăintimidată sau nu. Această temere se poate transforma mai târziu într-un complex care ar putea duce la retragerea femeii din competiţie”, a spus Liliana Ţolaş. Pe parcursul carierei Liliana Ţolaş s-a bucurat întotdeana de sprijinul familie iar cea mai mare realizare a sa este cei doi copii. „Sunt norocoasă că am un soţ extraordinar. Doar un bărbat deştept acceptă ca soţia lui să se implice în viaţa politică şi doar un bărbat echilibrat înţelege că în campania electorală soţia sa este plecată de acasă de dimineaţa până seara. Mereu am avut parte de multă încurajare şi sprijin din partea lui şi a familiei”, a adăugat Liliana Ţolaş.
 
Irina Năstase

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu