miercuri, 31 martie 2010

Hoţii ca-n codru


Sute de metri cubi de lemne au fost sustrase ilegal la acest sfârşit de săptămână, în timp ce autorităţile – sub deviza „Luna Pădurii” - desfăşoară în întreg judeţul un program de reîmpădurire. Arborii tăiaţi ilegal au fost confiscaţi, iar transportatorii au primit amenzi consistente. Valentin A. de 29 de ani din comuna Baru a fost prins în urmă cu şase zile de poliţiştii Biroului pentru Combaterea Delictelor Silvice în timp ce transporta pe drumul forestier Valea Streiului, cu o auto-platformă 18 metri cubi de lemn de lucru din specia fag.
Şoferul nu a putut să facă dovada cu acte a provenienţei materialului lemnos. De asemenea, nu avea nici avizele de însoţire a mărfii. Prin urmare Valentin A. a fost sancţionat cu 1.000 de lei amendă, iar lemnul în valoare de 3.750 de lei a fost predat Ocolului Silvic Pui. Poliţiştii continuă cercetările pentru a stabili provenienţa materialului lemnos. Un alt caz depistat acum patru zile de poliţişti este cel al lui Ioan G. de 60 de ani din Hunedoara, care a tăiat fără drept 1.243 de arbori din fondul forestier naţional, adică o cantitate de 217 metri cubi. Lemnul în valoare de 34.383 de lei a fost confiscat.
Filtre pentru descurajarea hoților 
De asemenea, în cursul săptămânii trecute poliţiştii au demarat mai multe acţiuni care au ca scop prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori şi controlul transportului materialului lemnos pe drumurile publice şi forestiere. Acţiunea se desfăşoară cu sprijinul specialiştilor Direcţiei Silvice Hunedoara şi poliţiştii ai Serviciului de Ordine Publică. Au fost controlate peste 150 de autovehicule care transportau material lemnos. În urma controalelor autorităţile au constatat nouă infracţiuni, dintre care şase sunt de tăiere fără drept a arborilor şi trei infracţiuni de furt de arbori. Cu această ocazie au fost sancţionate 20 de persoane cu amenzi în valoare de 9.500 de lei. Au fost confiscaţi 50 metri cubi de material lemnos, în valoare de peste 7.000 lei.
Maria Bulz

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu