Autorităţile sanitar-veterinare s-au întâlnit cu reprezentanţii celor 7 asociaţii de crescători de ovine. La reuniune au mai participat, alături de organizatori şi crescătorii de ovine, câte un reprezentant al Centrului de Reproducţie şi al depozitului farmaceutic veterinar.Una dintre cele mai stringente probleme semnalate de crescători a fost aceea a imposibilităţii de a respecta condiţiile pentru exportul şi sacrificarea mieilor datorită insuficienţei mijloacelor de identificare (crotali).
Lipsa crotaliilor încurcă oierii
Potrivit legislaţiei fiecare animal care urmează să fie sacrificat trebuie să aibă crotali cu numere de identificare în ambele urechi. În urma solicitărilor conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Hunedoara a făcut demersuri pentru remedierea situaţiei. „Am primit deja un lot de crotali suficient pentru a acoperi toate cererile”, declară directorul coordonator Mihail Rudeanu. Un alt neajuns semnalat de oieri a fost starea în care se află păşunile, acestea nefiind întreţinute corespunzător de către autorităţile locale. Directorul Rudeanu spune că se va încerca reglementarea situaţiei prin sensibilizarea primarilor faţă de această problemă.
Se pregătește un nou sistem de evidență a ovinelor
Începând din acest an oierii hunedoreni vor trebui să se alinieze cerinţelor europene. Astfel, la nivel naţional se pregăteşte implementarea unei noi metode de identificare a ovinelor. Animalele vor avea pe lângă crotalul din ureche şi un al doilea mijloc de identificare care va conţine un microcip. Va exista astfel o evidenţă mai bună a animalelor, într-un sistem electronic, iar acestea vor putea fi identificate mai uşor, inclusiv de la distanţă, prin intermediul unui cititor de cipuri.Stânele la control
Începând din luna aprilie DSVSA Hunedoara va începe acţiuni de verificare şi control pentru autorizarea stânelor. Dintre cele 43 de stâne existente în judeţ în 2009, doar 11 sunt autorizate. Pentru a fi autorizate stânele trebuie să dispună de condiţii igienice cu apă curentă rece şi caldă, spaţii amenajate corespunzător pentru prepararea produselor. „Dacă nu se vor conforma nu îşi vor putea valorifica în pieţe produsele”, spune directorul Mihail Rudeanu.
Cu ochii și pe porci
Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVA) a lansat în această perioadă o campanie de monitorizare a efectivelor de porcine în vederea prevenirii apariţiei pestei. În ultimii ani, datorită multiplelor focare de pestă porcină, exporturile de carne de porc ale României în Uniunea Europeană au fost oprite. Pesta porcină se transmite în special prin contactul cu porci sălbatici infestaţi. Crescătorii sunt atenţionaţi să urmărească evoluţia animalelor şi să raporteze imediat orice semne de îmbolnăvire. Dacă în termen de şase luni nu se va înregistra nici un focar nou de pestă, România va putea relua exporturile de carne de porc în spaţiul european.
Cătălin Rişcuţa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu