miercuri, 24 februarie 2010

Guvernul ar putea accesa un credit pentru finalizarea barajului de la Mihăileni



La iniţiativa subprefectului Dorin Gligor, Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) a alocat bani pentru continuarea lucrărilor la barajul de la Mihăileni. De asemenea conducerea MMP caută soluţii pentru accesarea unui credit extern în vederea finalizării investiţiei.


Deocandată lucrările la acumularea de pe Crişul Alb de la Mihăileni vor continua cu banii alocaţi din bugetul Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP). Îngrijorate de ritmul lent în care a avansat construcţia barajului, autorităţile au făcut numeroase demersuri pentru obţinerea de fonduri şi finalizarea lucrării.
Soluţii pentru finanţarea lucrărilor
Astfel, la începutul anului, actualul subprefect pe atunci prefect al judeţului Hunedoara, Dorin Gligor a înaintat o scrisoare Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP) cu scopul de a arăta importanţa vitală a finalizării obiectivului „Acumularea Mihăileni pe râul Crişul Alb” pentru toţi locuitorii din zonă. Gligor propunea şi o serie de soluţii pentru finanţarea lucrărilor. În urma demersurilor fostului prefect, MMP a încercat să contracteze un credit de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru finalizarea lucrării. Deplasată la faţa locului echipa bancherilor a constatat că investiţia nu poate fi terminată din cauza problemelor legate de proprietatea terenurilor. În mod concret, pe spaţiul unde se va dezvolta lacul de acumulare mai există încă gospodării care nu au fost expropriate, iar localnicii mai aşteaptă încă finalizarea locuinţelor din cartierul Poieniţa de la Brad pentru a se putea muta. Nici terenurile pe care va trece noul drum nu au fost cumpărate în totalitate.
Ministerul caută soluţii
În anul 2007 evaluările privind fondurile necesare pentru finalizarea barajului se ridicau la 83,9 lei. După alocaţiile bugetare din anii anteriori, în prezent din suma respectivă ar mai fi nevoie de 45,12 milioane de lei, la care se adaugă indexarea pentru creşterea preţurilor din ultimii ani. Pentru anul curent MMP a alocat din bugetul propriu suma de 7,5 milioane lei. De asemenea, ministerul a iniţiat o Ordonanţă de urgenţă pentru a facilita achiziţionarea terenurilor aflate în perimetrul amenajării hidrotehnice. Desigur, în acest ritm de alocare a banilor ar mai fi nevoie de câţiva ani buni pentru încheierea construcţiei. Prin urmare, singura soluţie viabilă este în opinia MMP contractarea unui credit bancar.
Ctitorie a „epocii de aur”
Investiţia de la Mihăileni a început în 1987 şi se află acum într-o stare avansată de execuţie. Acumularea afectează peste 60 de gospodării din satul Mihăileni şi câteva din comuna Crişcior, precum şi suprafeţe de teren agricol şi silvic. Pentru cei care urmau să fie strămutaţi a început un program de construcţie de locuinţe în cartierul Poieniţa de la Brad. Deşi unii s-au mutat deja în locuinţele noi nu au devenit şi proprietarii lor. Alţi proprietari d eterenuri nu au fost de acord să-şi părăsească gospodăriile. De asemenea diferenţa foarte mare de timp din momentul expropierii până în momentul de faţă a făcut ca preţul imobilelor să crească ceea ce a dus la o serie de controverse între proprietari şi autorităţi. Cu trecerea timpului, vechile nemulţumiri s-au mai atenuat.

„După 1990 oamenii au protestat, dar în ultimii 10 ani lucrurile s-au mai liniştit. Aveau tot felul de nemulţumiri, dar noi am încercat să-i convingem şi să rezolvăm problemele. Şi-au dat seama că lucrarea nu mai poate da înapoi şi nu se mai opun. Ar mai fi de expropriat 18,6 hectare de teren şi şase gospodării care n-au fost prinse iniţial în plan. Este un lucru pozitiv că acum autorităţile şi-au unit forţele pentru a obţine fonduri. Apreciez mai ales iniţiativa domnului Gligor”, spune primarul comunei Buceş, Traian Achim – Mărcuş.


„Cu banii alocaţi în acest an vom putea finaliza coronamentul barajului pe partea stângă şi cele două ploturi laterale la descărcătorul de ape mari. De asemenea vom folosi din bani şi pentru finalizarea unor locuinţe din zona Poieniţa. Mai este însă nevoie de fonduri pentru finalizarea tuturor locuinţelor şi pentru construcţia noului drum. De asemenea, deşi majoritatea echipamentelor sunt deja în stoc, instalaţiile hidraulice vor trebui reproiectate şi achiziţionate. În acest moment am trimis oamenii în şomaj, dar de îndată ce vom primi banii vom face reangajări pentru a continua lucrările” declară Gheorghe Mihancea, director executiv la SC SOCOT SA Târgu Mureş - Şantier Mihăileni.


„Atragerea de fonduri pentru finalizarea barajului de la Mihăileni nu este o misiune uşoară. Dar suntem nevoiţi să facem tot ce depinde de noi pentru ca acest obiectiv, strategic, zic eu, să fie finalizat. Spun că Barajul este un obiectiv strategic pentru că finalizarea sa ar rezolva problema inundaţilor pe Crişul Alb până dincolo de Gurahonţ. De asemenea crearea unui lac de acumulare în zona Mihăileni ar deschide noi perspective turismului din această regiune. În ceea ce mă priveşte voi face toate eforturile pentru a lămurii factorii responsabili din Guvern şi Ministerul Mediului să găsească soluţii financiare pentru finanţarea proiectului şi finalizarea cât ma rapidă a acestuia”, Subprefect Dorin Gligor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu