miercuri, 24 februarie 2010

Dascălii de la Liceul „Horea” au refuzat să intre la clase


Reorganizarea şi comasarea Liceului Horea cu Liceul Grigore Moisil, ambele din Deva, i-a determinat pe profesorii de la „Horea” să treacă la măsuri de protest. Cele 40 de cadre didactice şi personalul auxiliar au refuzat, ieri dimineaţă, să mai intre la clase, în semn de protest faţă de modul în care a decis Inspectoratul Şcolar să comaseze unitatea de învăţământ cu Liceul „Grigore Moisil”.


Profesorii au declanşat protestul spontan după ce au văzut că şi alte unităţi de învăţământ din judeţ, care au adoptat aceleaşi metode, au avut succes. Mai exact este vorba despre Liceul „Traian”, care trebuia să se unească cu Liceul Pedagogic şi, ulterior, Şcoala Generală „Andrei Şaguna” cu Liceul „Traian”. În urma protestelor demarate de părinţii elevilor şi de cadrele didactice, comasările nu s-au mai făcut. Dascălii se tem că îşi vor pierde locurile de muncă, iar comasarea celor două licee va fi făcută în detrimentul celor de la „Horea”. „De cel puţin şase săptămâni ni se spune că se vor comasa şcoli dar nu ni se spune foarte clar cum. În fiecare zi auzim altă variantă. Noi suntem singura şcoală din Deva care nu s-a opus comasărilor, chiar am depus un memoriu pentru înfiinţarea unui consorţiu tehnologic în Deva. Acum nu ştim nimic. Mai rămânem în spaţiul nostru, mai avem plan de şcolarizare din toamnă sau nu? ”, afirma liderul de sindicat din cadrul Liceului „Horea”, Flaviu Vălean.



Liceul „Horea”, mult mai bine dotat decât alte licee devene

La Liceul Horea învaţă peste 600 de elevi, majoritatea la fără frecvenţă şi seral. Din punct de vedere al dotărilor, liceul este cu mult peste alte unităţi similare din Deva. Are internat şi sală de sport renovată, 2 laboratoare de informatică, centrală termică proprie, parc dendrologic, iar cantina care se aliniază standardelor europene a fost închisă din motive subiective. În plus, liceul nu are niciun fel de datorii la furnizori, ba chiar a realizat anii trecuţi aproape 7 miliarde de lei vechi din venituri proprii. Aceşti bani se adaugă celor peste 10 miliarde de lei vechi investite în renovări de Consiliul Local, din 2005 şi până în prezent. „În decurs de şase săptămâni au fost cel puţin cinci variante ale acestei comasări. Eu nu mă pot pronunţa. Decizia va fi luată de Inspectoratul Şcolar şi de Consiliul Local”, a declarat directorul liceului, Corneliu Voicu.

„Să vină inspectorul general”

Dascălii au refuzat să ţină orele, aşteptându-l pe inspectorul general la discuţii. Acesta le-a dat asigurări cadrelor didactice că nu îşi vor pierde locurile de muncă, însă în privinţa mutării într-un alt spaţiu, decizia aparţine Consiliului Local Deva. „Acest conflict spontan a fost de natură popmpieristică dar până la urmă dascălii au înţeles că această comasare pe care am propus-o este una benefică. Nu va fi nicio reducere de normă sau de catedră pentru niciun cadru didactic”, a declarat inspectorul general Alexandru Lăutaru.
Inspectorul general le-a dat în scris profesorilor de la Liceul „Horea” că nu vor rămâne pe drumuri, iar în planul de şcolarizare va mai fi introdusă încă o specializare, la alegere dintre protecţia mediului şi estetica umană, ambele la mare căutare.

Se pregăteşte un nou protest

Dacă a răsuflat uşurat, astăzi, când a plecat de la Liceul „Horea”, inspectorul general, Alexandru Lăutaru, mai are de trecut un hop. Mai exact, cadrele didactice de la mai multe şcoli brădene, împreună cu elevii, părinţii şi administraţia locală din municipiul Brad vor declanşa, vineri, un protest împotriva comasării a trei şcoli. Dacă vor avea sorţi de izbândă....rămâne de văzut, însă precedentul a fost deja creat.

Andreea Lazăr

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu