marți, 1 iunie 2010

Greva generală a fost un fiasco

Greva generală pe termen nelimitat anunţată de sindicate n-a fost generală şi s-a încheiat într-o zi. La protestul de ieri au participat mai ales profesorii, cadrele medicale şi foarte puţini dintre funcţionari. După anunţurile făcute de către confederaţiile sindicale, ieri cea mai mare parte dintre bugetari ar fi trebuit să intre în grevă. Un periplu pe la instituţiile bugetare din Deva a arătat că majoritatea bugetarilor au ales să nu participe la acţiunea de protest.

Activitatea din învăţământ a fost afectată doar parţial de grevă
În învăţământ au făcut grevă mai ales profesorii din învăţământul primar şi gimnazial, în vreme ce la licee s-a desfăşurat proba de bacalaureat programată în această săptămână. „Peste 30 la sută dintre profesori nu fac grevă. Toţi cei din comisiile de bacalaureat sunt cadre didactice active şi fac parte din sistem. Până acum s-a făcut descărcarea subiectelor de pe internet şi totul a decurs perfect”, a declarat ieri, la orele amiezei, Ilie Pârvan, inspectorul general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara. Din rapoartele parţiale trimise la IŞJ Hunedoara până ieri la prânz, dintr-un număr de 5787 de cadre didactice se aflau în grevă 3.880, respectiv 67 la sută. În unele instituţii s-au ţinut şi cursuri, urmând ca de astăzi procesul de învăţământ să se desfăşoare normal. „La proba de bacalaureat s-au înscris 80 de elevi şi toţi sunt prezenţi, iar comisia de evaluare este cea stabilită iniţial. La 20 de clase s-au desfăşurat cursuri, iar de mâine (astăzi, n.r.) cursurile se vor face după programul normal”, a declarat Mihail Heredea, director adjunct la Liceul Pedagogic „Sabin Drăgoi” Deva. Un singur incident a avut loc ieri dimineaţă la Liceul „Horea” din Deva, unde un grup de patru profesori a încercat să pătrundă în clădire, deşi nu erau cuprinşi în comisia de bacalaureat. Profesorii, printre care şi liderul de sindicat, intenţionau să împiedice desfăşurarea probelor. „Pe parcursul desfăşurării examenului, în instituţie au acces doar acei profesori evaluatori şi supraveghetori care sunt desemnaţi prin ordinul inspectorului general. Directorul le-a explicat, dar s-au constituit într-un grup de presiune. Cei de la Jandarmerie au intervenit şi au rezolvat situaţia”, a spus Ilie Pârvan.
În sistemul sanitar greva a avut loc
Angajaţii din sistemul sanitar au participat la acţiunea de protest. Greva s-a desfăşurat în incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva, între orele 8 şi 14. La acest protest s-au alăturat şi aproximativ 60 de angajaţi de la Ambulanţa Deva. „Tăierea cu 25 la sută din salariu ne afectează foarte mult şi sperăm ca Parlamentul să ne susţină prin moţiunea de cenzură pe care o vor depune. Se va asigura asistenţa la toate urgenţele majore, cu toatecă suntem sub norma de personal şi facem ore suplimentare neplătite. Este o formă de protest pe termen nelimitat”, a declarat liderul sindicatului de la Ambulanţă, Valentin Belea.
Funcţionarii şi ceferiştii au stat deoparte
În majoritatea instituţiilor publice nu s-au înregistrat, ieri, proteste. Funcţionarii din primării n-au făcut grevă, nici în capitala de judeţ şi nici în teritoriu. „Va fi o formă de protest, dar din respect pentru cetăţeni în Primăria Deva se va lucra. Părerea mea este că toată lumea ar trebui să iasă în stradă. Este posibil să se ia şi alte măsuri şi nu cred că este oportun să se taie de unde este puţin. O persoană care câştigă 700 de lei pe lună, după reducerea salariului, rămâne fără posibilitatea de a putea trăi decent”, a declarat viceprimarul Devei, Cosmin Costa. Deşi sunt nemulţumiţi, nici angajaţii de la finanţe nu au fost în grevă. „Nu au fost îndeplinite criteriile legale de participare la grevă. Mai puţin de jumătate dintre angajaţi au fost de acord cu această formă de protest şi, prin urmare, nu am făcut grevă. După ce s-au tăiat toate primele şi sporurile, oamenii au spus că nu-şi mai pot permite să piardă bani încă o zi, prin grevă. Vom participa însă la alte forme de protest”, a spus liderul sindicatului din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Hunedoara, Gabriela Ciorbă. Nici la alte direcţii deconcentrate din judeţ nu a avut loc grevă. „La noi nu e grevă, deşi fiecare este liber să facă după cum crede. Oamenii au venit la serviciu şi au spus că decât să mai piardă banii pentru o zi la salar mai bine nu fac grevă”, a spus directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Hunedoara, Mihail Rudeanu. Singura instituţie la care s-a protestat prin grevă a fost Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Hunedoara, unde ieri, între orele 9 şi 13, uşile au fost închise. La protest au participat 58 de angajaţi din cadrul instituţiei devene şi 13 din Valea Jiului, de la filiala din Petroşani. Greviştii de la Deva s-au strâns în faţa instituţiei, afişând înscrisuri cuprinzând motivele de protest: diminuarea veniturilor salariale cu 25 la sută, disponibilizările de personal şi reducerea pensiilor cu 15 la sută. „Sunt dezamăgită, pentru că în Deva nu s-a înţeles ce înseamnă solidaritate. Aceste măsuri îi afectează în primul rând pe funcţionari. Vom protesta şi în continuare, respectând deciziile luate la nivelul federaţiei noastre”, a declarat liderul sindical din cadrul CJP Hunedoara, Cecilia Băda. După ce săptămâna trecută anunţaseră că vor participa la grevă, ceferişti s-au răzgândit. Ieri, activitatea de transporturi feroviare s-a desfăşurat normal.
 

Cătălin Rişcuţa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu