vineri, 4 iunie 2010

A fost sau nu a fost… rabie în Vălişoara?

Hunedoreanul suspectat de rabie a decedat la Timişoara şi a fost înmormântat zilele trecute acasă, în localitatea Vălişoara. Autorităţile nu cunosc cu certitudine cauza decesului până ce nu va fi comunicat rezultatul probelor trimise spre analiză în Franţa. Nicolae Avram din Vălişoara a fost muşcat în urmă cu câteva luni de unul dintre cei doi câini din gospodărie. El s-a prezentat la medic şi a fost vaccinat antitetanos. Omul a fost avertizat să anunţe evoluţia stării de sănătate a animalului care l-a muşcat, iar dacă acesta moare, să anunţe autorităţile pentru a se lua măsuri sanitare de prevenire a îmbolnăvirii de rabie. La scurt timp câinele a murit şi omul l-a îngropat fără a mai anunţa pe inspectorii sanitari–veterinari şi fără să se prezinte la spital pentru a fi vaccinat împotriva turbării.
Cauza decesului nu a fost rabia
În perioada care a urmat şi starea de sănătate a săteanului din Vălişoara s-a înrăutăţit, iar săptămâna trecută a fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva. Cum doctorii n-au reuşit să-i stabilească un diagnostic precis, dar au suspectat că este infectat cu rabie, a doua zi l-au transferat la un spital din Timişoara. La scurt timp Nicoale Avram a murit, fără ca medicii să-i poata stabili un diagnostic. Rudele bărbatului spun însă că omul nu a murit la secţia de boli infecţioase a spitalului timişorean, ci că fusese transferat la secţia de neurologie. Ei afirmă că bărbatul a murit din cauza unei afecţiuni neurologice, şi că manifestările bolii au apărut cu mult înainte de a fi muşcat de câine. Faptul ar fi fost confirmat de realizarea unui examen cu rezonanţă magnetică (RMN), care însă a dispărut în mod misterios din spital, deşi rudele mortului au cerut filmul. Potrivit acestora motivul decesului trecut pe biletul de externare este stop cardio-respirator, dar şi suspect de rabie. „Nu există un diagnostic cert. La noi a stat puţin şi apoi l-am trimis la Timişoara. Nu s-a făcut o autopsie care ar fi lămurit cauzele decesului. Până nu primim rezultatele din Franţa nu putem spune nimic despre cauza morţii”, a declarat doctorul Maria Dăncescu, şeful secţiei de Boli Infecţioase a Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva.
Câinele a murit de bătaie, nu de turbare
Potrivit rudelor bărbatului, câinele care l-a muşcat a murit la scurt timp din cauza bătăilor pe care i le-a aplicat acesta. Un alt câine aflat în ograda casei de la Vălişoara nu prezintă nici un semn de boală. „Din informaţiile pe care le avem câinele a fost omorât în bătaie. Monitorizăm evoluţia animalelor din zonă pentru a fi siguri că nu avem un focar de rabie. Până acum nu există indicii că sunt animale bolnave de turbare, dar dacă s-a semnalat această situaţie trebuie să respectăm procedurile”, a declarat Mihail Rudeanu, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Hunedoara.
 
Nicolae Grecu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu