vineri, 28 mai 2010

Salarii de zeci de mii de lei pentru directorii găurilor negre din economie

Firmele patronate de stat sau de unităţile administrativ teritoriale sunt de cele mai multe ori adevărate găuri negre ale economiei. Miliarde de lei sunt înghiţite anual din bugetul public de aceste societăţi neperformante care nu sunt în stare să producă altceva decât datorii. Cu toate acestea, managerii societăţilor cu capital public încasează salarii substanţiale, fără să existe nicio relaţie între performanţa lor managerială şi veniturile încasate din banii contribuabililor. Practic, toate societăţile de prestări servicii şi gospodărire comunală din subordinea administraţiilor publice locale sau a Consiliului Judeţean sunt în pragul falimentului, dacă nu s-a declanşat deja, în cazul acestora, procedura de insolvenţă.
Singur la serviciu, dar cu salariu de peste 3000 de lei
Firma Prestatorul SA din Haţeg nu a înregistrat profit în ultimii 12 ani, fiind adusă în pragul falimentului încă din perioada 2002–2003 când a fost condusă de Ioan Prip. De atunci, gaura lăsată de un management dezastruos nu a mai putut fi acoperită. Prip a fost „răsplătit” pentru calităţile sale şi numit director la firma de drumuri şi poduri patronată de Consiliul Judeţean pe care a adus-o în aceeaşi situaţie cu societatea din Haţeg. La ora actuală, Prestatorul SA are un singur angajat, care este plătit cu 3.300 de lei. Tot un singur angajat are şi firma Termoprest SA din Petrila, care primeşte lunar un salariu de 4.530 de lei, echivalentul a cinci pensii medii. Fosta firmă de gospodărire comunală din Hunedoara, RAIL SA are un număr dublu de angajaţi faţă de societăţile din Haţeg şi Petrila. Cei doi salariaţi primesc 2.015 lei, respectiv 4.377 lei, în fiecare lună.
Salarii mari eficienţă… zero
Societatea Acvacalor SA este firma care furnizează căldura în municipiul Brad. Rezultatele financiare ale societăţii sunt dezastruoase, firma fiind la un pas de faliment. Cu toate că problema încălzirii în Brad nu a fost rezolvată, locuitorii municipiului de pe Crişul Alb plătind cea mai scumpă gigacalorie din ţară şi tremurând de frig în apartamente, salariile managerilor sunt consistente. Cel mai mare salariu în Acvacalor este de 3.430 de lei, iar media veniturilor depăşeşte 1.200 de lei. La Lupeni, firma Citadin SA a fost falimentată de un management prost. Cu toate că în societate mai muncesc doar şapte salariaţi, directorul primeşte un salariu de peste 2.000 de lei pe lună. Şi la Vulcan situaţia este asemănătoare. Firma Edil Therma a înregistrat în anul 2008 o pierdere de 4.808.358 de lei. Nici în anul 2009 cifrele contabile nu arată mai bine. Cu toate acestea, directorul firmei încasează lunar un salariu de 4.989 de lei. Societatea care se ocupă cu încălzirea Văii Jiului, SC Termoficare SA, a înregistrat în bilanţul anului 2008 o pierdere de 13.300.920. Pentru „rezultatele deosebite”, managerul societăţii încasează nu mai puţin de 6.245 de lei pe lună. O sumă asemănătoare încasează şi directorul firmei SC Drumuri şi Poduri SA, care are un salariu de 6.826 lei în condiţiile în care firma se află în reorganizare judiciară.
 
Alexandru Avram 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu