Spitalele şi Ambulanţa au primit mai mulţi bani
Cele 11 spitale şi două sanatorii au încheiat cu CJAS contracte în valoare de 170.638 mii lei, contracte mai mari comparativ cu anul trecut când fondurile au fost doar de 145.572 mii lei. O creştere a înregistrat şi serviciul de ambulanţă care a primit 16.486 mii lei, faţă de 15.017 anul trecut. O scădere a valorii contractelor au înregistrat cei trei furnizori de îngrijiri medicale la domiciliu din judeţ care au încheiat contracte în valoare de 89 mii lei, faţă de 95 mii lei cât primiseră anul trecut.
Finanţarea farmaciilor şi a cabinetelor stomatologice a fost redusă
Înscriindu-se pe trendul din ultimii ani, contractele încheiate cu farmaciile au avut o valoare mult mai mică. Astfel, ele se cifrează la 44.800 mii lei, faţă de 51.850 mii lei în anul precedent. Majoritatea farmaciştilor sunt nemulţumiţi, dar acceptă situaţia. „Stăm şi ne uităm la medicamentele din rafturi, că nu vine nimeni să cumpere la preţurile astea.Aşa, cu medicamentele compensate şi gratuite mai reuşim şi noi să încasăm ceva bani de la CJAS.”, spune o farmacistă. O reducere substanţială a contractelor a avut loc şi în cazul cabinetelor stomatologice, de la 892 mii lei la 665 mii lei.
Încă trei luni de graţie pentru laboratoarele medicale
O situaţie dificilă au laboratoarele care efectuează teste paraclinice. Din cele 22 de laboratoare care fiinţau anul trecut, au încheiat contracte în acest an cu CJAS doar 14. Numai şapte dintre acestea, respectiv cele acreditate au primit bani, celelalte având la dispoziţie o perioadă de graţie de trei luni pentru a obţine acreditarea. „Valoarea contractului a scăzut la jumătate faţă de anul trecut. Cu banii pe care îi primim putemacoperi cererea de analize pentru cel mult o săptămână. Noi avem 19 angajaţi. Alături de laboratoarele din Deva şi Orăştie mai dispunem de două puncte de recoltare la Deva şi câte unul la Brănişca şi Şoimuş. Cu toate că avem încasări duble faţă de contractul cu CJAS, nu ne descurcăm. Dacă nu vom face faţă, o să închidem.”, declară dr. Mihaela Stoian, proprietarul laboratoarelor BACTRO. Nemulţumirile laboranţilor s-au acutizat şi la nivel naţional. Datorită modului de elaborare, promovare şi implementare a contractului–cadru pentru anul 2010 şi a inconsecvenţei în aplicarea acestuia, patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Paraclinice PALMED intenţionează să acţioneze în instanţă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Cătălin Rişcuţa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu