Peste cinci mii de pensionari hunedoreni se află în incapacitatea de a-şi putea achita datoriile, drept pentru care le va fi reţinută o treime din pensie. Majoritatea acestor reţineri au fost instituite din cauza executări silite. În această situaţie Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Hunedoara este obligată să instituie popriri pe pensile hunedorenilor. Popririle pe pensii au la bază adrese emise de executorii judecătoreşti pentru diverse datorii, adrese de la executorii bancari pentru credite nerambursate, debite din pensii din cauza unor erori de calcul sau titluri executorii emise în urma neplăţii a unor amenzi, impozite sau datorii la întreţinere. Poprirea aplicată unei pensii poate fi de până la o treime din suma pe care pensionarul o primeşte lunar. În cazul în care un pensionar are datorii la două sau mai multe bănci, treimea reţinută se împarte în mod egal. Majoritatea popririlor pe pensile hunedorenilor provin din neachitarea ratelor către bănci, inclusiv ratele către Casa de Ajutor Reciproc (CAR). „Pensionarii care au popriri pe pensii provin din rândul oamenilor săraci. Majoritatea au girat la bancă pentru copii sau persoane apropiate. După trei luni de la neplata ratelor banca face titlu executoriu, îl trimite la Casa de Pensii şi noi trebuie să emitem poprire pe pensia girantului”, a declarat Ionel Ciobanu, director coordonator Casa Judeţeană de Pensii Hunedoara.
Contestarea în instanţă nu este de folos
În judeţul Hunedoara aproape cinci mii de pensionari au poprire pe pensii dintr-un număr total de 150.000 de persoane aflate în plată. Potrivit spuselor directorului CJP Hunedoara, numărul acetora este constant faţă de anii anteriori nefiind înregistrată o creştere majoră. Câteva cazuri pentru care au fost emise popriri sunt neplata întreţinerii sau a impozitelor. În urma scăderii pensilor cu 15 la sută, începând cu luna iunie, sumele reţinute se vor reduce la nivelul pensilor. Contestarea popririlor în instanţă nu aduc câştig de cauză pensionarilor.
Pensionari înşelaţi de rude şi prieteni
Un număr impresionant de vârstnici cu poprire pe pensie au ajuns în acestă situaţie din prea multă generozitate. Aceştia au girat creditele luate de copii sau cunoscuţi la diverse bănci, şi au ajuns în situaţia de a plăti ei ratele în locul beneficiarilor reali. Ileana Matei din Deva are o pensied e 900 de lei din care plăteşte în fiecare lună 300 pentru un credit luat de nepotul ei. „L-am girat pe nepotul meu să-şi cumpere un frigider şi un televizor. S-a despărţit de femeia cu care era atunci, a plecat în Italia. Femeia nu a vrut să mai plăteascăratele, de el nu mai ştiu nimic, aşa că îmi trage mie din pensie pentru creditul lor. E drept că fosta lui prietenă mi-a adus mie frigiderul şi televizorul, dar eu nu aveam nevoie de ele, aveam nevoie de cei 300 de lei pe care îi plătesc în fiecare lună ” povesteşte bătrâna. Practic în spatele fiecărei decizii de poprire a unei cote din pensie se află o poveste tristă. „Am avut nevoie de bani ca să-l operez pe soţul meu. Aveam amândoi pensie şi nu era o problemă să plătim rata la CAR, aşa că ne-am împrumutat. Între timp el s-a prăpădit, aşa că eu singură nu mai puteam să plătesc rata. Acum mi-a venit decizia de poprire, o sa-mi tragă din pensie, ce să fac, dar va fi greu să trăiesc cu 600 de lei pe lună”, povesteşte Ioana Achim o altă pensionară din Deva.
Irina Năstase
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu