Ieri s-a desfăşurat la Deva, în organizarea Asociaţiei Române de Salubritate (ARS), singura asociaţie patronală şi profesională din domeniul salubrităţii, manifestarea intitulată „Obligaţii ale autorităţilor locale în gestionarea deşeurilor generate de populaţie: provocări, bariere, soluţii”. Acţiunea a fost cea de-a doua dintr-o serie organizată de opt reuniuni de acest fel, după cea care a avut loc la Cluj-Napoca. Manifestarea a îmbrăcat forma unui simpozion la care au luat parte reprezentanţii ai Ministerului Mediului şi Pădurilor, Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Hunedoara, Comisariatelor Gărzii Naţionale de Mediu din Regiunea Vest, precum şi ai unor asociaţii sau mari operatori de salubritate din zonă. Scopul întâlnirii a fost impulsionarea dezvoltării sistemului de management integrat al deşeurilor municipale, atât prin accesarea de fonduri europene, cât şi prin creşterea implicării autorităţilor locale şi a altor părţi responsabile de gestionarea deşeurilor reciclabile: deşeuri de ambalaje, deşeuri electrice, electronice şi electrocasnice (DEEE) sau deşeuri rezultate din construcţii. În cadrul simpozionului au fost prezentate o serie de comunicări privind condiţiile de finanţare a proiectelor de management al deşeurilor în cadrul Programului Operaţional Sectorial (POS) Mediu sau diverse modele de gestionare a deşeurilor.
Am rămas în urmă la gestionarea gunoaielor
Iniţiativa vine în contextul în care analize realizate asupra stadiului de implementare a legislaţiei europene în domeniul gestionării deşeurilor arată că România a rămas în urmă şi la acest capitol. Astfel, potrivit angajamentelor pe care şi le-a asumat, România este obligată ca până în anul 2015 să realizeze colectarea selectivă a deşeurilor generate de populaţie pentru cel puţin patru fluxuri, respectiv plastic, metal, sticlă şi hârtie-carton şi să recicleze, până în 2020, cel puţin 50 la sută din cantitatea de deşeuri municipale rezultată. De asemenea, ţinta la DEEE-uri pentru acest an este de patru kilograme pe locuitor. Un alt obiectiv al reuniunii a fost conştientizarea necesităţii implicării autorităţilor locale în procesul de absorbţie a fondurilor europene puse la dispoziţie României pentru realizarea şi dezvoltarea sistemului de management al deşeurilor.
Şi în Hunedoara ca în toată ţara
Întâlnirea a oferit celor prezenţi o imagine de ansamblu asupra problemelor privind implementarea legislaţiei demediu la nivel regional. „Prin aceste reuniuni încercăm să evaluăm stadiul implementării programelor de gestionare a deşeurilor pe euro-regiuni. La Deva am constatat că situaţia este la fel de dificilă şi în Regiunea Vest ca şi în Regiunea Nord – Vest şi la nivelul întregii ţări. Se constată întârzieri în accesarea fondurilor europene. Se constată probleme de comunicare şi organizare între Consiliul Judeţean şi autorităţile locale. De pildă, Consiliul Judeţean accesează fonduri, stabileşte o locaţie pentru un deponeu, iar autorităţile locale nu pot să pună la dispoziţie terenul necesar. Sunt şi cazuri în care populaţia din zonă nu acceptă amplasarea unui obiectiv de acest fel. Aceste situaţii pot fi preîntâmpinate printr-o mai bună organizare şi comunicare. Soluţiaprincipală este ca indiferent de culoarea politică a factorilor implicaţi, politica de mediu să fie una comună pentru a ajuta România să-şi respecte prevederile cuprinse în Tratatul de Aderare. Dacă nu închidem depozitele de deşeuri şi nu accelerăm colectarea selectivă a acestora riscăm să ratăm ţintele propuse şi să intrăm pe procedura de infrigement. Obiectivele mai pot fi îndeplinite dacă accesăm fondurile atât cât acest lucru mai este posibil, adică până în 2013, dar trebuie să ne grăbim.”, a declarat pentru GLASUL HUNEDOAREI, Viorel Marcu, director al ARS.
Cătălin Rişcuţa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu