Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara a reuşit să-i determine pe directorii de licee din judeţ să găsească soluţii pentru diminuarea efectelor grevei cadrelor didactice. Liderul Sindicatului din Învăţământului Preuniversitar (SÎP) Hunedoara, Paul Rusu, îi acuză pe şefii inspectoratului că au făcut presiuni asupra directorilor şi a dascălilor şi spun că soluţiile adoptate sunt ilegale. Liderul SÎP Hunedoara, Paul Rusu, a spus într-o conferinţă de presă susţinută vineri că asupra directorilor şi a profesorilor cuprinşi în comisiile de bacalaureat s-au făcut presiuni pentru a participa la evaluarea competenţelor într-o limbă modernă, probă din cadrul bacalaureatului. Începând de astăzi, profesorii au anunţat intrarea în grevă pe termen nelimitat, principalele revendicări fiind lipsa dialogului social, în ceea ce priveşte elaborarea Legii Educaţiei Naţionale, diminuarea veniturilor salariale şi concedierile care au avut loc în învăţământ. Liderul SÎP Hunedoara a arătat că sindicatul a fost un partener în reforma învăţământului, că nu s-au organizat proteste nici măcar atunci când în judeţul Hunedoara au fost tăiate 800 de posturi, în ultimii doi ani. „Greva este perfect legală şi eareprezintă doar o etapă a conflictului de muncă declanşat de mai multă vreme”, a spus Paul Rusu.
Liderul sindical îi acuză pe inspectori că au făcut presiuni
Potrivit lui Paul Rusu, din cei 6.500 de membri de sindicat, peste 72 la sută au semnat că sunt de acord cu greva generală. Informaţiile pe care le aveau liderii de sindicat arătau că până la jumătatea săptămânii trecute profesorii hunedoreni au fost printre fruntaşii care au răspuns chemării la protest. „Conform datelor strânse la nivelul inspectoratului şcolar, peste 90% dintre profesorii din judeţ urmau să participe la grevă. Apoi, în ultimele zile sau făcut presiuni foarte dure pentru a proteja nişte scaune. Ieri (joi, n. r.), în cadrul unei videoconferinţe, ministrul i-a ameninţat pe inspectorii generali cu demiterea. Aceştia au făcut, la rândul lor, presiuni asupra directorilor de licee şi profesorilor, ameninţându-i cu destituirea, cu retragerea gradaţiilor de merit, iar pe suplinitori cu pierderea locului de muncă. Ca urmare a presiunilor, doi directori de liceu din Valea Jiului şi-au prezentat demisiile de onoare”, a declarat Paul Rusu.
„Problema noastră sunt cozile de topor”
Liderul SÎP Hunedoara spune că în urma presiunilor de la nivelul inspectoratului şcolar au fost întocmite liste cu dascălii care vor participa şi cu cei care nu vor lua parte la grevă. „Problema noastră sunt cozile de topor. Greviştii au fost schimbaţi, în comisiile de bacalaureat şi la supraveghere, de personal care nu are calitatea de a înlocui pe cei care protestează. Astfel, sunt licee în care comisia de evaluare este adusă din afară, în condiţiile în care metodologia spune că evaluarea se va face de către profesorul de la clasă. Comisiile s-au făcut cu profesori care nu sunt de la şcoală sau cu profesori pensionari. În comisia de evaluare sunt cadre didactice care nu au dreptul de a preda la liceu. Un exemplu este cazul Liceului de Artă, unde în comisie a fost introdus un cadru didactic cu studii de trei ani. La supraveghere au fost admise secretare, bibliotecare sau chiar muncitori. În aceste condiţii corectitudinea şi calitatea examenului de bacalaureat sunt puse sub semnul întrebării”, arată Paul Rusu. Pentru membrii de sindicat care nu au respectat decizia de a intra în grevă se va lua măsura retragerii calităţii de membru, pentru prejudicii aduse sindicatului.
„În judeţul Hunedoara ni se încalcă dreptul de a protesta”
Procedeele folosite de conducerea învăţământului pentru susţinerea probei de bacalaureat sunt ilegale, în opinia lui Paul Rusu. Potrivit acestuia notificările privind declanşarea grevei au fost trimise la minister în urmă cu trei săptămâni, iar la inspectoratul şcolar, de miercurea trecută. Modificarea metodologiei de susţinere a probei de bacalaureat peste noapte, înlocuirea profesorilor grevişti din componenţa comisiilor de evaluare cu alţi profesori după notificarea grevei este ilegală, încălcând dreptul de a face grevă, în opinia liderului de sindicat. „În condiţiile date, proba de bacalaureat este susţinută ilegal. Am pe masă plângerile penale împotriva inspectorilor generali şi a directorilor de licee”, a declarat Paul Rusu.
„Greva este ultimul cartuş”
Acuzând lipsa de dialog, liderii SÎP Hunedoara spun că greva este „ultimul cartuş” în lupta sindicală. „În cele două săptămâni, până la sfârşitul anului şcolar, va fi grevă generală, iar în măsura în care vom fi în continuare ignoraţi vom solicita intrarea în concediu de odihnă. Noi, sindicatul şi profesorii îi asigurăm pe elevi că anul şcolar se va încheia şi ei vor aveasituaţia şcolară încheiată”, a declarat Paul Rusu. În acelaşi timp, liderul SÎP a anunţat că joi, 3 iunie, între orele 12–14 va avea loc un miting în faţa Prefecturii, la care şi-au anunţat participarea şi sindicalişti din alte federaţii, precum şi pensionari.
Cătălin Rişcuţa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu