marți, 25 mai 2010

Controale la centrele hunedorene de îngrijire a bătrânilor

În judeţul Hunedoara, inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au constatat abateri privind modul de păstrare şi preparare a alimentelor în centrele de îngrijire pentru bătrâni. La începutul acestei luni Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a efectuat controale la nivel naţional privind respectarea prevederilor legale în centrele pentru îngrijirea vârstnicilor. Printre judeţele în care s-au efectuat controale se află şi Hunedoara. În urma verificărilor la azilurile de bătrâni hunedorene s-au constatat nereguli privind depozitarea şi prepararea hranei. Astfel, inspectorii au descoperit că la prepararea mâncărurilor se foloseau produse alimentare cu data limită de consum depăşită, necorespunzătoare calitativ sau alterate. Produsele utilizate ca materie primă nu aveau documente de provenienţă şi lipseau reţetele de preparare a felurilor de mâncare cuprinse în meniu. S-a constatat că alimentele fie nu erau păstrate în spaţii frigorifice, fie acestea nu corespundeau cerinţelor impuse. Nici obligaţia de păstrare a probelor zilnice din fiecare preparat culinar vreme de 36–48 de ore la temperatura de patru grade Celsius, în vederea analizării lor, nu a fost respectată. Au fost relevate şi alte deficienţe de natură administrativă precum neafişarea la loc vizibil a Regulamentelor de Ordine Interioară a acestor instituţii. La nivel naţional ANPC a verificat 182 de centre de îngrijire a bătrânilor şi a constatat nereguli la aproape jumătate dintre ele. În urma controlului au fost aplicate 134 de avertismente şi 24 de amenzi în valoare de 157.000 lei. Mai multe sute de kilograme de produse alimentare au fost retrase de la consum, iar unităţile descoperite cu abateri grave au fost închise temporar până la remedierea deficienţelor.
 
Cătălin Rişcuţa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu