luni, 17 mai 2010

Animalele din bătătură vor purta câte doi „cercei”

Vitele, porcii, oile şi caprele vor purta câte doi „cercei”. Începând din acest an animalele din gospodăriile populaţiei, dar şi cele din fermele comerciale trebuie să poată fi identificate prin câte două crotalii auriculare, dintre care una va conţine un chip electronic cu datele de identificare. Toţi crescătorii trebuie să-şi comunice efectivele de animale până la 30 iunie. Măsura se înscrie pe linia respectării obligaţiilor asumate de România în momentul aderării la Comunitatea Europeană privind identificarea şi înregistrarea animalelor prin aplicarea crotaliilor auriculare sau a mărcilor.
„Cerceii” vor avea cip electronic
România primise în 2006 o derogare de la aplicarea acestor reguli până în acest an. Crotaliile vor avea înscrise pe ele un număr de identificare unic, un cod de bare ce poate fi citit electronic şi care furnizează informaţii despre istoricul animalului şi numele ţării de provenienţă. Potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptată la sfârşitul lunii martie, crescătorii de porci, ovine sau caprine au obligaţia de a cere medicilor veterinari marcarea animalelor cu două crotalii, în loc de una singură. Conform noilor prevederi, a doua crotalie va fi aplicată tot în ureche. Acest „cercel” va fi unul electronic, având integrat un cip care va conţine acelaşi cod de identificare a animalului ca şi crotalia simplă, singura care era aplicată până acum. Noul „accesoriu” va permite o mai bună evidenţă a efectivelor de animale, facilitând înregistrarea lor, în funcţie de specie, în sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor. Aplicarea celui de-al doilea element de identificare constituie şi o măsură de siguranţă pentru a permite identificarea animalului în cazul pierderii unuia dintre „cercei”. Măsura identificării şi înregistrări, precum şi a aplicării crotaliei electronice se aplică pentru porcii, oile şi caprele născute după 1 ianuarie 2010. Ovinele şi caprinele născute înainte de această dată se identifică cu două crotalii auriculare simple având imprimat acelaşi cod unic de identificare a animalului. Totodată, porcii se identifică cu o crotalie auriculară simplă sau cu o marcă.
Fermierii trebuie să-şi numere animalele
Potrivit noului act normativ, medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi sunt obligaţi să informeze, până la data de 31 mai 2010 pe gospodari cu privire la acţiunea de identificare şi înregistrare a animalelor. Fermierii care deţin animale în gospodărie trebuie să transmită în scris medicilor veterinari, până la 30 iunie, numărul oilor, caprelor şi porcilor pe care le au în ogradă, în vederea identificării şi înregistrării prin aplicarea de crotalii sau a mărcilor. După colectarea informaţiilor, medicii vor actualiza datele din baza naţională de date informatice, termenul limită fiind data de 30 septembrie 2010. Persoanele sau societăţile care refuză înregistrarea animalelor sau întârzie mai mult de 15 zile transmiterea datelor fără o justificare serioasă riscă, începând din acest an, amenzi mai mari, în cuantum de 1000 pânã la 2000 lei.
Mioriţa îşi pune stăpânul la cheltuieli
În acest an acţiunea de identificare şi înregistrare a animalelor este încă finanţată de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Manopera privind identificarea şi înregistrarea bovinelor costă 16,0 lei per cap de animal, a ovinelor şi caprinelor (două crotalii) costă 3,5 lei per cap de animal, iar cu o singură crotalie costă 2,9 lei per cap de animal. În ceea ce priveşte manopera porcilor, aceasta va costa 3,5 lei pentru fiecare animal. Acesta este însă ultimul an în care contravaloarea crotaliilor este suportată din bugetul ANSVSA, pentru că începând cu 1 ianuarie 2011 autoritatea sanitar veterinară va suporta doar cheltuielile legate de manopera pentru înregistrarea animalelor existente în exploataţiile nonprofesionale, iar proprietarii de bovine, porcine, ovine, caprine, indiferent că sunt exploataţii comerciale sau mici fermieri, vor achita din buzunarul propriu preţul mărcilor. Contavaloarea crotaliilor este suportată deja de proprietarul animalului dacă acesta pierde „cercelul”. Fermierul trebuie ca în decurs de şapte zile să anunţe medicul veterinar, iar acesta consemnează pierderea crotaliei şi întocmeşte documentaţia în vederea fabricării unei mărci cu acelaşi cod de identificare. Cheltuielile legate de pierderea crotaliei şi realizarea unui astfel de element sunt suportate de proprietar.
Nu sunt bani
Măsura „însemnării” cu mărci electronice sar putea să nu se aplice în acest an deoarece ANSVSA nu are în buget banii necesari. „Un ordin al directorului ANSVSA, anterior emiterii ordonanţei de urgenţă a Guvernului, prevedea ca valoarea acestor mijloace de identificare să fie suportată de către fermieri. Ordonanţa prevede ca mărcile să fie acordate în acest an crescătorilor cu titlu gratuit, dar cum nu sunt bani măsura s-ar putea să intre în vigoare doar de la 1 ianuarie 2011”, declară Mihail Rudeanu, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Hunedoara. Deşi nu s-au organizat licitaţii pentru furnizarea crotaliilor se estimează că valoarea unui asemenea accesoriu se va ridica la aproximativ doi euro.
 
Cătălin Rişcuţa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu