vineri, 9 aprilie 2010

Hunedorenii se pregătesc de vacanţele de vară


Deşi abia au trecut Sărbătorile Pascale, iar până la vacanţa de vară mai sunt câteva luni, hunedorenii s-au grăbit să-şi rezerve din timp biletele de concediu. La fel ca şi în anii trecuţi, principalele destinaţii de vacanţă rămân cele externe. Unul dintre motivele pentru care hunedorenii aleg să-şi petreacă vacanţele în străinătate este preţul exagerat de pe litoralul românesc.
Mai ieftin în străinătate 
Spre exemplu, o noapte de cazare la un hotel de cinci stele din staţiunea Mamaia costă aproximativ 1.300 de lei camera. Preţul include micul dejun şi este valabil în regim de earlybooking (rezervare din timp). În aceeaşi perioadă, zece nopţi în Antalya, la hotel de cinci stele în regim ultra all inclusiv costă 4.000 de lei de persoană şi include şi transportul cu avionul. „Preţurile practicate de unii hotelieri români nu se justifică. Dacă deţinătorii de spaţii şi-ar face un calcul în urma căruia preţul de cazare să fie unul acceptabil şi românilor care nu au venituri foarte mari, rulajul ar fi mult mai mare în cadrul hotelului, şi profitul ar fi în regulă. Însă la noi nu se întâmplă aşa. Spre exemplu, decât o sută de turişti, la preţul de o mie de euro pe sejur, eu cred că ar fi mult mai profitabil în varianta cu trei sute de turişti, la un sejur de 600 de euro”, a afirmat reprezentantul unei agenţii de turism devene, Argentina Danciu.
Litoralul pentru toţi 
Pentru a veni în întâmpinarea turiştilor care vor să-şi petreacă vacanţele pe litoralul românesc, guvernul a continuat şi în acest an programul litoralul pentru toţi. Degeaba însă, pentru că hunedorenii nu se înghesuie să-şi facă rezervări în staţiunile din România. „Din păcate, nici cu reducerile de preţ de 30 la sută, turiştii nu se grăbesc să aleagă litoralul românesc. Cei care fac eforturi considerabile să meargă la mare la noi sunt tinerii, care au copii mici şi pentru care aerul de pe litoral este benefic în cazul problemelor căilor respiratorii”, a declarat Argentina Danciu.
Infrastructura, bat-o vina 
Operatorii hunedoreni de turism consideră că, deşi există multe oferte de vacanţă foarte bune ca preţ şi în România, acestea sunt date la o parte în favoarea celor din străinătate şi din cauza infrastructurii. Cele mai multe pachete turistice externe include transport cu avionul. In cazul celor interne… transportul şi-l asigură turistul. „Confortul scăzut din trenuri, gropile din şosele şi cheltuielile neprevăzute pentru repararea autoturismelor distruse pe şoselele patriei îi determină de turişti să aleagă destinaţii din străinătate pentru petrecerea vacanţelor. Dacă infrastructura s-ar pune la punct astfel încât turistul să ajungă confortabil şi rapid la destinaţie, atunci ar creşte cererile pentru turismul internet. Mai mult, ar fi obligaţi şi hotelierii să-şi perfecţioneze serviciile oferite, dar şi să practice preţuri accesibile tuturor”, a mai adăugat Argentina Danciu.

Andreea Lazăr

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu