vineri, 23 aprilie 2010

Cetate Deva – Oltchim Râmnicu Vâlcea 29 – 37


Cel mai important eveniment al zilei de ieri a fost meciul de handbal feminin dintre finalista Ligii Campionilor, Oltchim Râmnicu Vâlcea şi Cetate Deva. Mai mult decât un meci de handbal, partida disputată în Sala Sporturilor din Deva s-a dovedit a fi un eveniment monden. Ca dovadă şi numeroasele feţe „simandicoase” care au ţinut să vadă „Galacticele” de la Oltchim şi să fie văzuţi de publicul numeros adunat în tribune. Cu mâna pe titlul de campioană şi cu gândul la finala Ligii Campionilor de peste două săptămâni, Oltchim Râmnicu Vâlcea a trebuit să treacă şi peste halta numită Cetate Deva.
În faţa supercampioanei s-a aflat o formaţie hunedoreană care a avut în lot numai 11 jucătoare, dintre care trei portari, astfel că duelul era inegal şi în ceea ce priveşte nu doar valoarea indiscutabilă a celor două echipe, ci şi numeric. În tabăra vâlceană, antrenorul Radu Voina nu a menajat niciuna din piesele grele, probabil pentru a nu-şi ieşi din formă până la marea finală cu Viborg. A revenit şi Valentina Ardean Elisei, sportivă care a ratat mare parte a acestui sezon din cauza unei grave accidentări. La fix pentru a avea câteva jocuri în picioare înainte de examenul de maturitate cu cel mai bogat club de handbal din lume.
Cronică cu ochii spre tribună... 
Că a fost meciul sezonului în handbalul devean, s-a cunoscut după numărul mare de spectatori care au umplut Sala Sporturilor. Biletele au început să se vândă la ora 15, când câteva zeci de amatori erau deja la coadă. O oră mai târziu, 400 de bilete, adică o treime din capacitatea sălii, au fost deja vândute. Şi pentru că a fost meci de gală, s-a cunoscut şi după ţinuta patronului echipei Cetate, Marian Muntean. Acesta a renunţat la trening şi adidaşi pentru un costum şi cămaşă a la Gigi Becali. Sala s-a umplut de public cu circa o jumătate de oră înaintea începerii meciului, dar nu a lipsit nici VIP-urile. Ca să se facă remarcat din mulţime, micuţul preşedinte al Consiliului Judeţean a ţinut să ofere flori jucătoarelor rezolvându-şi astfel problema de vizibilitate. În sală au mai fost prezente persoane publice care însă au asistat mult mai discret la joc. Primarul Mircia Muntean a fost însoţit de un grup de consilieri devotaţi. De asemenea, au fost remarcaţi în tribunele Sălii Sporturilor, subprefectul Dorin Gligor şi deputatul Viorel Arion.
... şi cu faţa la joc 
Doar ceva mai mult de 15 minute a rezistat Cetate în faţa jucătoarelor de la Oltchim. Radu Voina a rulat mereu hanbalistele pe care le-a avut pe bancă, iar la Oltchim oricând rezervele pot intra în locul titularelor. După cinci minute echilibrate, în care au jucat de la egal la egal, 4 – 4, campioana a început să îşi regleze din mers combinaţiile din ofensivă. Contraatacurile au fost o armă letală pentru echipa vizitatoare, care a punctat de fiecare dată prin Ada Nechita. La linia de nouă metri Patricia Vizitiu, apoi Szucs şi Pidpalova au aruncat cu uşurinţă de câte ori au avut ocazia, iar pivotul Ionela Stanca a fost de neoprit. O foarte bună replică a dat-o şi celălalt pivot, Vîrtic, ţinută mai-mereu de trei jucătoare pe semicerc. Cetate a egalat la nouă în minutul 15, după care sala a ovaţionat-o pe Valentina Ardean Elisei, la primul ei joc după accidentarea care a împiedicat-o să joace la Campionatul Mondial din decembrie, din China. Apoi campioana a luat avans pe tabela de marcaj, pe fondul unor greşeli copilăreşti în atac ale lui Cetate. La pauză a fost 20 – 14 pentru Oltchim, iar cei peste o mie de spectatori nu au regretat că au plătit 10 lei pe biletul de intrare. După pauză, antrenorul Radu Voina a rămas fidel aceleiaşi tactici adoptată în primul mitan. Rând pe rând, jucătoarele de pe bancă au intrat pe teren. Acest lucru nu a influenţat prea mult diferenţa de pe tabela de marcaj. Oltchim nu s-a putu distanţa la o diferenţă mai mare de cinci, şase goluri, însă e adevărat că nici nu a forţat. Sub comanda noului antrenor, Liviu Andrieş, Cetate a arătat că ştie scheme de joc sau cel puţin le-a învăţat între timp. Handbaslitele devence s-au autodepăşit, iar Carmen Cartaş i-a arătat selecţionerului Radu Voina că e o soluţie pentru echipa naţională. Şi chiar pentru Oltchim, tehnicianul campioanei nefiind nevoit să apeleze la soluţii de import gen Pidpalova sau Szucs pentru linia de nouă metri. În minutul 52, Cetate s-a apropiat la trei goluri, 28 – 31, scor pe care puţini l-ar fi bănuit înaintea începerii meciului. Simplu foc de paie, căci peste cinci minute Oltchim avea din nou şase goluri avans, 35 -29. Cetate nu a mai fost în stare să mai marcheze o singură dată, să atingă numărul de 30 de goluri marcate în poarta campioanei, o premieră în istoria clubului hunedorean. A mai marcat în schimb Oltchim, de două ori, iar Radu Voina s-a declarat mulţumit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu