duminică, 7 martie 2010

Traficul de persoane e o „meserie” care dă bătaie de cap poliţiştilor

Poveştile despre bărbaţi şi femei torturaţi fizic, psihic sau economic continuă şi în secolul XXI să şocheze o lume întreagă. Sclavia, deşi abolită acum mai bine de două sute de ani, nu a dispărut, şi-a schimbat doar denumirea în trafic de persoane. Pentru unii a devenit o “meserie” de lux, o “meserie” profitabilă, însă pentru alţii ... un chin a cărui urme îi marchează pe viaţă, îi schimbă din toate punctele de vedere.

A dat curs unui anunţ de angajare pentru a muncii într-o ţară europeană, a plecat cu gândul că va câştiga un ban cinstit şi s-a profitat de lipsa ei de informare şi de situaţia economică în care se afla. A ajuns într-o ţară străină unde nu cunoştea limba, i-au fost luate actele, a fost bătută cu pumnii şi picioarele şi ameninţată că dacă nu “cooperează” şi-ar putea pierde familia. Este cazul unei tinere din judeţul Hunedoara, care visa la un trai mai bun dar care a ajuns pe mâna traficanţilor de persoane şi obligată să se prostitueze. Astfel de cazuri precum şi cele de violenţă în familie au fost discutate, la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul unui simpozion organizat la Poliţia Deva, la care au participat tineri din ţări precum Armenia, Austria, Belarus, Bosnia - Herţegovina, Italia, Macedonia, Moldova, Polonia, Rusia, Spania, Turcia şi Ucraina. Seminarul a fost organizat în baza unui parteneriat între poliţia hunedoreană şi societatea civilă, reprezentată de Asociaţia pentru Consolidarea Societăţii Civile Valea Jiului – Petroşani, în cadrul Proiectului internaţional „STOP THE VIOLENCE”, finanţat de Comisia Europeană prin programul „Tineret în Acţiune”.

„În scopul optimizării activităţilor de prevenţie a infracţionalităţii în mediul familial şi a fenomenului de trafic de persoane, seminarul îşi propune consolidarea relaţiei poliţie cu partenerii din societatea civilă, ce pot substanţial sprijini acţiunile poliţiei în acest sens.” – apreciază şeful IPJ Hunedoara, comisar şef de poliţie Liviu Dumitru.

Traficul de persoane, o ameninţare reală

“Meseria” aceasta aduce în buzunarele traficanţilor de persoane profit de milioane de euro. Conform statisticilor Comisiei Europene, traficul de persoane care sunt forţate la muncă a înregistrat, în ultimii ani, o creştere de peste 30 la sută. În România peste 250 de persoane au fost traficate, în cursul anului trecut, spre ţări precum Spania, Italia, Cehia sau Grecia unde au fost forţate să lucreze în condiţii inumane, în domenii precum agricultura sau construcţiile. Chiar şi aşa, în 2009, peste 200 de persoane au fost cercetate şi aproximativ 95 de persoane ce făceau parte din 33 de reţele de traficanţi, au fost arestate. Majoritatea victimelor au reuşit să fugă şi s-au întors în ţară. Aici au primit consiliere psihologică şi au încercat să colaboreze cu autorităţile pentru a ajuta la anihilarea reţelelor de traficanţi de persoane. Autorităţile române le asigură anonimatul şi protecţie fizică însă chiar şi aşa sentimentul de teamă nu dispare.

Munca în străinătate, principalul mod de recrutare a victimelor

Faptul că nu se informează temeinic îi face pe români să devină “victime” sigure pentru traficanţii de persoane. Autorităţile îi sfătuiesc pe oameni ca, înainte de a pleca spre un loc de muncă în străinătate, să se informeze despre firma care intermediază angajarea prin apelarea numărului 0800800678, serviciu ce aparţine Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane. De asemenea, e de preferat ca, înainte de a pleca peste hotare, angajatul să facă copii ale actelor de călătorie, să anunţe una din rude despre plecare sa , rudă care să ştie şi detalii despre noul loc de muncă. Este recomandată şi consultarea unui jurist înainte de semnarea contractului de muncă şi chiar contactarea ambasadei ţării de destinaţie pentru a verifica elemente legate de legalitatea firmei angajatoare.

Violenţa în familie, în atenţia poliţiştilor

Oamenii legii afirmă că problematica violenţei în familie rămâne în continuare în atenţia poliţiei hunedorene, în special pe domeniul prevenţiei, deoarece în contextul social şi economic actual, cazurile de violenţă domestică ar putea creşte considerabil. Printre cauzele care îi determină pe unii oameni să recurgă la astfel de gesturi sunt: lipsurile financiare şi traiul la limita subzistenţei. Anul trecut, poliţiştii hunedoreni au fost solicitaţi prin Serviciul Apeluri de Urgenţă 112, să intervină în 546 de conflicte familiale. „Prognozarea creşterii infracţiunilor cu violenţă în următoarea perioadă o confirmă şi statistica operativă, ce arată că faţă de anul 2008, în anul trecut infracţiunile de natură judiciară au crescut cu 10 la sută, iar cele de vătămări corporale grave, tâlhării şi violuri cu 34,67 la sută. Pozitiv este faptul că, totuşi, a scăzut numărul infracţiunilor de omor şi lovituri cauzatoare de moarte”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara, Bogdan Niţu.



Un exemplu în sensul traficului de persoane este cazul unei hunedorence care a ajuns peste hotare unde i s-a promis un loc de muncă, cazare şi masă. Ajunsă acolo, traficanţii i-au luat actele, au forţat-o să muncească în agricultură de la ora opt dimineaţa şi uneori chiar şi până la zece seara fără pauze, nu i-au întocmit contract de muncă şi nu i-au dat nici un ban. Când a refuzat să mai lucreze au bătut-o cu pumnii şi picioarele, au torturat-o cu un ciocan şi i-au înfipt o surubelniţă în spate.


Andreea Lazăr

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu