miercuri, 10 martie 2010

Poliţist....substantiv feminin


Femeia şi-a croit carieră şi domenii considerate din bătrâni a fi mai potrivite pentru bărbaţi. În urmă cu câţiva ani o femeie îmbrăcată în poliţist era o cidăţenie. În prezent glasul femeii răsună şi în rândul oamenilor legii.


O femeie a cărui glas ordonă peste mai mult de o sută de agenţi de poliţie este comisarul şef Marilena Butnar, Adjunct al Şefului Poliţiei Municipiului Deva. O persoană obiectivă şi corectă Marilena Butnar crede că a fost predestinată pentru meseria pe care şi-a ales să o profeseze. A absolvit Şcoala de Miliţie Bucureşti, clasa de cercetări penale. Totodată a fost şi printre primele femei din ţară care au ales să îşi construiască o carieră în acest domeniu. „A fost al doilea an în care la Şcoala de Miliţie au fost create locuri şi pentru femei. Pentru mine a fost ceva normal. Întotdeauna am simţit că aceasta este domeniul în care vreau să profesez. Cred că am fost predestinată pentru asta. Prima dată am văzut o uniformă de-a armatei. Mi s-a părut o distincţie extraordinară. Şi ăsta a fost unul din motivele pentru care am ales să fiu poliţistă”, a mărturisit Marilena Butnar.


Regimul sever din Şcoala de Miliţie nu au descurajat-o

Despre anii petrecuţi în cadrul şcolii militare îşi aminteşte cu drag, cu toate că regimul de atunci era unul strict şi foarte sever. Asta nu au determinat-o să renunţe, ba chiar din contră. În primii ani ai carierei, curiozitatea cu care o priveau oamenii de rând când purta uniforma era uneori stânjenitoare. Pe parcursul formării sale profesionale Marilena Butnar a fost permanent ajutată şi ambiţionată de superioarii săi. O metodă care în prezent o aplică pentru subalterni. După paisprezece ani de activitate în cadrul biroului de Cercetări Penale a Poliţiei din Deva, Marilena Butnar este avansată în funcţia de Şef de birou, iar după trei ani a ajuns Adjunct al Şefului Poliţiei Municipiului Deva. „Întotdeauna am pus mare preţ pe comunicare şi am menţinut o relaţie deschisă cu colegii. Faptul că uneori asculţi un om, îi poate fi de mare folos. După ce am ocupat funcţia de adjunct, am constat cu mare bucurie că nimeni nu şi-a schimbat atitudinea faţă de mine”, a adăugat Marilena Butnar.

Pentru poliţişti comunicarea este esenţială

Cariera a fost foarte importantă pentru comisarul şef. Meseria pe care şi-a ales să o profeseze a practicat-o mereu cu pasiune. Consideră că este una din meseriile care nu se pot face doar pe jumătate, ci una în care trebuie să te dedici şi să o faci cu plăcere. O mare satisfacţie a Marielenei Butnar este faptul că poate contribui la formarea viitoarelor generaţii de agenţi de poliţie pe care îi consideră urmaşii săi profesionali. Un alt lucru care o bucură este că mulţi tineri aleg să urmeze cariera de poliţist. Întodeauna a pus preţ pe comunicarea dintre agenţii de poliţie şi cetăţeni, în rezolvarea oricărei probleme. „Este o meserie frumoasă, pentru care trebuie să te dedici. Este şi o mare responsabilitate, dar şi plăcut că pot contribui la formarea noii generaţii de agenţi de poliţie. Sper ca oamenii să se convingă că pot apela la noi cu încredere pentru orice problemă, fie ea chiar şi de consiliere sau îndrumare”, a spus Marilena Butnar.



„O caracterizare în două cuvinte a Comisarul şef Marilena Butnar ar fi „şeful ideal”. Şi când spun asta mă refer la felul în care interacţionează cu noi subalternii. Marilena Butnar este genul de şef care în primul rând te învaţă, îţi explică şi abia apoi îţi cere să pui în aplicare. Este o metodă care consider că este foarte eficientă. Este o persoană corectă şi obiectivă, atât ca şi şef cât şi la modul general. Este colegul cu care îţi face plăcere să lucrezi şi şeful pe care ţi-l doreşti să te conducă”
Ioan Borza, Şeful Biroului Ordine Publică din cadrul Poliţiei Deva


„Ca şi colaborator Marilena Butnar este o persoană pe care te poţi baza că în momentul în care soliciţi unele informaţii, le primeşti în cel mai scurt timp şi întotdeauna corecte. Este o persoană promptă, bine documentată şi foarte operativă, iar colaborarea cu dumneaei este una dinte cele mai bune”, Bogdan Niţu, Purtător de cuvânt purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara




„Pentru atingerea succesului totul depinde de câtă ambiţie şi stimă de sine poate avea o femeie. Nu trebuie să stabileşti ţeluri înalte, pentru că astfel dezamăgirea poate fi mult mai mare. Important e ca totul să decurgă pas cu pas. M-aş bucura foarte tare ca procentul femeilor care profesează în cadrul poliţiei să crească”
Marilena Butnar, comisar şef, Adjunct al Şefului Poliţiei Municipiului Deva

Irina Năstase

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu