sau lipsa lichidităţilor) poate scăpa de executarea silită. Proiectul de lege se află astăzi pe ordinea de zi a senatorilor. Potrivit proiectului aflat în dezbatere, dacă datornicul solicită instanţei să îl declarare în stare de insolvenţă şi judecătorii constată că el este de bună credinţă, atunci acesta ar putea fi descărcat total sau parţial de datoriile anterioare sau ulterioare deschiderii procedurii. Cuantumul datoriilor va rămâne acelaşi de la data deschiderii procedurii, fără a se adăuga dobânzi, penalităţi sau alte costuri şi fără a se putea cere actualizarea valorii creanţelor. În această perioadă datornicul va avea dreptul să-şi administreze averea. Datornicul va propune instanţei un plan de acoperire a creanţelor care va fi implementat sub control judiciar.
Dacă reuşeşte să acopere minim 75 la sută din datorie, procedura poate fi închisă. Această soluţie este valabilă doar pentru datornicii consideraţi de bună credinţă. Dacă instanţa constată că debitorii sunt de rea-credinţă, frauduloşi sau planul de acoperire a datoriilor nu a funcţionat, atunci judecătorul poate declara falimentul personal. În această situaţie bunurile datornicului vor fi lichidate în vederea acoperirii creanţelor.
Legea deschide uşa „ţeparilor”
Actul legislativ a stârnit deja controverse, împărţindu-i în două tabere pe legiuitori, dar şi pe cei care vor fi
afectaţi de lege. “Proiectul a fost depus de un coleg de partid, senatorul Iulian Urban. Nu cred că legea este oportună în forma propusă. Această lege nu face diferenţa între persoanele fizice autorizate, care intră sub incidenţa legii 85 din 2006 şi persoanele fizice. Validarea acestei legi ar deschide uşa “ţeparilor”, urmând ca cetăţenii cinstiţi să plătească ulterior costurile prin dobânzi mai mari”, declară deputatul PDL Viorel Arion (foto). Opinia deputatului hunedorean coincide şi cu cea a reprezentanţilor băncilor care consideră că adoptarea
legii nu este oportună în acest moment, iar dacă va fi aprobată ar putea produce pierderi considerabile sectorului bancar.
Asumarea tacită nu a funcţionat
Presa a anunţat că ieri a fost termenul limită pentru dezbaterea legii în Senat, dar actul normativ nu s-a aflat
nici măcar pe ordinea de zi a şedinţei senatorilor, astfel încât proiectul ar fi putut trece prin aprobare tacită. Între timp aleşii poporului şi-au adus aminte că pe 15 martie a fost zi liberă la cererea parlamentarilor maghiari, astfel că termenul limită s-a decalat cu o zi. „Biroul Permanent a decis ca proiectul legislativ să se afle pe ordinea de zi de mâine (astăzi, n.red.)” a declarat senatorul PSD de Hunedoara Cosmin Nicula.
Nicolae Grecu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu