joi, 4 martie 2010

Casele pentru specialişti aşteptate de primarii hunedoreni

Majoritatea primarilor din comunele hunedorene sunt interesaţi de programul „Case pentru specialişti”. Chiar dacă nu sunt încă elaborate normele de aplicare a programului, edilii din mediul rural consideră că au nevoie de astfel de investiţii pentru a putea să-i ţină aproape pe medici, profesori, veterinari şi alte categorii de specialişti care tind să se mute la oraş. Una din priorităţile Programului de Guvernare 2009-2012 este şi construirea a circa 25.000 de locuinţe în mediul rural pentru specialiştii - profesori, medici, asistente medicale, ingineri, poliţişti - care îşi exercită meseria la sate. Se vor construi maximum 10 case în fiecare comună. Locuinţele vor avea suprafaţa echivalentă unor apartamente cu două camere cu dependinţe. Premierul Boc a precizat în cadrul unei videoconferinţe cu toţi prefecţii din ţară că este nevoie ca cererile privind programul de construcţii de case pentru specialişti trebuiesc făcute în numele consiliilor locale ale comunelor interesate, nu de către primari, pentru a evita contestări ulterioare ale deciziilor. Până
la sfârşitul lunii martie consiliile locale interesate trebuie să depună cererile de construcţie. Ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, a solicitat prefecţilor să informeze primarii comunelor despre iniţierea acestui proiect.

„Consider că acest program care prevede construirea de case pentru
specialişti în mediul rural este unul bun. Nu este neapărată nevoie
în comuna noastră. Noi am demarat construcţia unui bloc în care
ar putea locui specialiştii şi nu numai, chiar şi cei care nu au o
locuinţă. În plus, suprafaţa care trebuie pusă la dispoziţie este mai
mică pentru construcţia blocului” - (Sorin Marica, primar
comuna Sălaşu de Sus)

„Este un program foarte bun. La noi în comună nu ar fi neapărat
necesară construirea unor astfel de case. Specialiştii care îşi desfăşoară
activitatea în comună fac navetă scurtă. În plus am aplicat acest program
de dinainte pentru medicul din sat. Am reuşit să îi asigurăm cazare.
Nici teren nu am avea la dispoziţie. Terenurile de la primărie sunt concesionate”
(Călin Dorin Dud, primar comuna Luncoiu de Jos)

„Este o idee bună. În primul rând trebuie văzut dacă sunt solicitări. Trebuie discutat cu specialiştii dacă ar fi dispuşi să locuiască în astfel de case. Cadrele didactice de la şcoala din comună fac o navetă scurtă. O parte din ei sunt chiar locuitori ai comunei, sau care au casă aici. Nu cred că cineva ar vrea să se mute de la oraş la sat când face naveta scurtă. O altă problemă ar fi şi cu terenul, pentru că în urma retrocedărilor terenurile din centrul comunei nu mai sunt disponibile”
(Ioan Victor Filip, primar comuna Sântamărie Orlea)

„Am auzit de acest program la televizor. Este un program bun. La şcoala din comună predau cadre didactice care fac naveta din Haţeg. Ar fi o soluţie bună. Teren avem pentru a pune la dispoziţie pentru construcţie”
(Niculiţă Mang, primar comuna Rîu de Mori)

Irina Nastase

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu