joi, 25 martie 2010

Autorităţile sanitare ignoră dezastrul din Piaţa Simeria

Piaţa din Simeria se poate transforma într-un focar de infecţie. În timp ce autorităţile sanitare pasează problema de la una la alta, vânzătorii din piaţă şi clienţii nu beneficiază de norme minime de igienă. Grupul sanitar din zona comercială din Simeria este de fapt o clădire insalubră, care nu poate fi folosită decât eventualde şobolanii ce-şi fac culcuşul printre conducte.

Vânzătorii de la tarabele din piaţă sunt nemulţumiţi de  facilităţiile pe care le au dar nu au curajul să facă sesizare cu privinţă la problemele pe care le întâmpină pentru că riscă să fie daţi afară din spaţiul comercial şi să-şi pairdă unica sursă de venit. Comercianţii petrec mai bine de zece ore pe zi în spatele tarabelor. Mai mult ei plătesc administraţiei pieţei taxe lunare de 400 de lei pentru a-şi putea vinde marfa pe tarabele de aici. Cu toate astea întrebaţi unde merg pentru aşi satisface nevoile fiziologice, dau descumpăniţi din umeri şi refuză să declare ceva. Sub protecţia anonimatului se plâng însă de modul în care este administrată piaţa din Simeria.

Îşi merită soarta!

Grupul sanitar din piaţa din Simeria este o clădire mizeră, neracordată la sistemul de canalizare sau la alimentarea cu apă potabilă. Duhoarea  emanată de toaleta publică se simte de la o distanţă considerabilă, iar în interior nu se poate păşii din cauza mizeriei. Cu toate astea incertitudinea zilei de mâine şi teama că şi-ar putea pierde spaţiul în care îşi  comercializează produsele determină vânzătorii să nu ia nici o măsură pentru îndreptarea acestei situaţii. „Nu ne place cum arată, vă daţi seama, dar suntem mulţumiţi şi-aşa că ne lasă să ne câştigăm o pâine”, marturiseşte o vânzătoare din piaţa Simeria care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Ecologizarea se va face după Paşte. 

Piaţa din Simeria este administrată de autoritatea locală. Reprezentanţii primăriei sunt conştienţi de problema cu care se confruntă comercianţii din piaţă, dar încă nu pot lua nici o măsură. „Este o problemă cu grupul sanitar din piaţă, oamenii merg pe unde pot. Noi am avut parteneriat cu o firmă ca să amenajeze piaţa ca la Deva. S-a renunţat la idee. Mai sunt două variante. Mai e o firmă care dorim să încheiem un parteneriat şi trebuie să ne dea răspunsul până saptămâna viitoare sau dacă nu, să fie acordată unui investitor privat. Dacă nu primim un răspuns favorabil de la firma respectivă după Paşte o să ecologizăm grupul sanitar şi o să rezolvăm şi problema cu apa curentă, pentru cp reţeaua a fost afectată pe timpul iernii”, a declarat Mircea Zdrîncu, viceprimarul oraşului Simeria.

Direcţile de Sănătate promit să ia măsuri 

Piaţa din Simeria nu ar avea voie să funcţioneze dacă instituţiile care se ocupă cu respectarea normelor de igienă nu ar închide ochii în faţa ilegalităţilor. Conform Ordinului Nr. 259/980/65 din 24 noiembrie 2003 pentru stabilirea condiţiilor minime obligatorii la comercializarea produselor agricole şi agroalimentare în pieţe. „Legea prevede clar ca în locurile publice să existe grup sanitar şi apă curentă. O astfel de piaţă nu are voie să funcţioneze. Direcţia de Sănătate Publică nu mai acordă autorizaţii de funcţionare. Noi putem să sancţionăm şi vom lua măsuri referitor la aceată problemă”, a spus Dr. Valeria Andreescu, director adjunct responsabil cu controlul în sănătate publică, Direcţia de Sănătare Publică (DSP). Şi reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) au pasat responsabilitatea susţinând că nu pot să facă mare lucru, eventual să amendeze administratorul pieţei. În consecinţă atât reprezentanţii DSV cât şi ai DSP aunt de părere că responsabilitatea bunei funcţionări a pieţei îi revine administraţiei pieţei, adică Primăriei din Simeria.

Irina Năstase

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu