marți, 27 aprilie 2010

Mărtineşti, o comună în continuă schimbare


Comuna Mărtineşti a intrat într-un amplu proces de dezvoltare. Datorită investiţilor realizate şi a celor ce urmează a fi făcute, aspectul comunei este într-o continuă schimbare. După ce a pus la punct sediul Primăriei şi a renovat şcoala, primarul comunei Mărtineşti, Nicolae Bârcean, a prevăzut în bugetul local al comunei sume considerabile de bani pentru investiţii în infrastructură şi în alte lucrări de modernizare.
Inaugurarea căminului cultural va fi una cu fast şi voie bună 
Cel mai important eveniment, aşteptat cu nerăbdare de toţi locuitorii comunei, este inaugurarea căminului cultural din Mărtineşti. Cu această ocazie va fi lansată oficial şi monografia comunei, lucrare intitulată „Mărtineşti – vechiul meu sat transilvan”.
Cu toate că a văzut lumina tiparului în urmă cu ceva vreme, monografia nu a avut parte de o lansare pe măsura importanţei sale. Volumul monografic a fost documentat şi scris de către profesorul Liviu Lăzărescu şi conţine date şi informaţii despre etnografia comunei. La inaugurarea căminului cultural primarul Nicolae Bârcean intenţionează să organizeze şi „Întâlnirea fiilor satului Mărtineşti”. La eveniment sunt invitaţi să participe, alături de locuitorii satului, toţi cei care s-au născut, au copilărit pe uliţele comunei şi s-au stabilit, de-a lungul vremii, pe alte meleaguri. „Când vor fi gata lucrările de renovare, dorim să organizăm ceva frumos, o activitate plăcută şi culturală în acelaşi timp. Va veni şi profesorul Lăzărescu, autorul monografiei comunei, şi se va face lansarea oficială a cărţii. De asemenea, dorim să strângem alături de noi pe toţi tinerii care au plecat şi şi-au făcut un rost prin alte părţi. O să fie prezenţi mai mult de 200 de persoane”, a spus primarul Nicolae Bârcean. Cei prezenţi la inaugurarea căminului cultural al comunei vor avea parte şi de un moment artistic deosebit.
„BiblioNet” la Mărtineşti 
Nici biblioteca comunală nu este lăsată de izbelişte de către administraţia locală din Mărtineşti. După ce sediul acesteia a fost mutat de câteva ori, în prezent biblioteca comunală funcţionează într-un sediu nou special amenajat. Mai mult, până la sfârşitul lunii iunie, biblioteca va fi dotată şi cu echipament IT printr-un program derulat de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densuşeanu” în urma căruia a fost selectată printre cele 20 biblioteci comunale care vor primii câte patru computere fiecare. Prin programul „BiblioNet” va fi facilitat accesul tuturor locuitorilor din comună la internet. Pentru a putea beneficia de noile dotări biblioteca trebuia să aibă la dispoziţie un spaţiu adecvat, amenajat cu birouri pentru calculatoare. De asemenea, era necesară şi montarea unui sistem de alarmă, supraveghere video şi conexiune la internet. Toate aceste condiţii au fost îndeplinite de administraţia locală. „Toţi oamenii din comună vor putea avea acces gratuit la internet şi, de asemenea, la informaţie. Pentru a putea câştiga acest proiect a fost necesar să întocmim un portofoliu cu informaţii despre biblioteca noastră şi să pregătim spaţiul şi sistemul de siguranţă. Am mai participat la acest program în anii trecuţi, dar nu am fost selectaţi. Anul acesta am avut mai mult noroc şi datorită noii amplasări a bibliotecii”, a declarat bibliotecara Marinela Bârcean. Trebuie menţionat faptul că Biblioteca Comunală din Mărtineşti este gazdă a numeroase activităţi literare organizate de elevii de la şcoala din comună. Ultima activitate de acest gen a fost organizată cu prilejul Zilei Femeii, când elevii de şcoala generală au intrat în dialog cu scriitoarea Paulina Popa, care a donat cu acest prilej bibliotecii câteva din cărţile sale.
Curăţenie de primăvară 
Ca în fiecare primăvară, şi anul acesta reprezentanţii primărie au organizat mai multe activităţi de curăţire a comunei. Au fost strânse toate gunoaiele aruncate de o parte şi de alta a drumurilor care străbat comuna şi au fost curăţate locurile în care se iese, în mod tradiţional, la iarbă verde. În total au fost strânşi peste 300 de saci de gunoi. Primăria s-a ocupat şi de curăţirea pajiştilor aflate în teritoriul administrativ al comunei Mărtineşti. „Am strâns gunoaiele aruncate, dar au început iarăşi să apară… În fiecare primăvară facem curat în comună. Anul acesta nu am plantat copaci pentru că nu a fost nevoie şi aici fiecare locuitor îşi plantează singur ce e de plantat. În schimb, noi am plantat trandafiri. Pe viitor urmează să fie realizate şi alte lucrări de modernizare în comună”, a adăugat Nicolae Bârcean, primarul comunei Mărtineşti.
 
Irina Năstase

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu